Linkovi

Britanija: Formiranje bjelorusko-ruskih trupa vjerovatno se neće dogoditi


Pripadnici ruske nacionalne garde, Moskva, 20. oktobar 2022.
Pripadnici ruske nacionalne garde, Moskva, 20. oktobar 2022.

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da se tvrdnja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka od početka ovog mjeseca da će hiljade vojnika iz njegove zemlje i Rusije formirati novu grupu snaga vjerovatno neće ostvariti.

Lukašenko je rekao da će 70.000 bjeloruskih vojnika i čak 15.000 Rusa činiti novu rusko-bjelorusku grupu snaga.

Ministarstvo Velike Britanije je u obavještajnom ažuriranju objavljenom na Twitteru navelo da je uprkos video snimku koji su bjeloruski zvaničnici objavili kako bi prikazali dolazak ruskih trupa u Bjelorusiju, „malo je vjerovatno da je Rusija zapravo rasporedila značajan broj dodatnih vojnika u Bjelorusiji”.

Ministarstvo je ocijenilo sposobnost i Rusije i Bjelorusije da prikupe trupe u objavi na Twitteru: „Malo je vjerovatno da će Rusija moći da stvori borbeno spremne formacije predviđene veličine: njene snage su angažovane u Ukrajini. Bjeloruska vojska vrlo vjerovatno održava minimalne sposobnosti za preduzimanje složenih operacija.”

Ministarstvo je saopštilo da je najava kombinovanih snaga Rusije i Bjelorusije „vjerovatno pokušaj da se demonstrira rusko-bjeloruska solidarnost i da se ubijedi Ukrajina da preusmjeri snage na čuvanje sjeverne granice”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG