Linkovi

Analitičari: Morska vježba znak produbljivanja odnosa Kine i Rusije


Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, gestikulira dok razgovara s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Samarkandu, Uzbekistan, 16. septembra 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, gestikulira dok razgovara s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Samarkandu, Uzbekistan, 16. septembra 2022.

Dok rat u Ukrajini bjesni, Kina i Rusija su domaćini zajedničkih vojnih vježbi u Japanskom moru za koje analitičari kažu da su najnoviji znak produbljivanja saradnje između dvije vojne sile.

TAIPEI - Vježbe su također dio napora da se suprotstavi rastućem partnerstvu SAD i njihovih saveznika u regiji, dodaju.

Rusija i Kina pokušavaju da prenesu Japanu i SAD da su veoma nezadovoljne saradnjom u NATO-u i [Indo-pacifičkom] regionu i žele da dokažu da mogu da postignu isti nivo saradnje u regionu kao [Vašington i njegovi saveznici]“, rekao je za Glas Amerike Stephen Nagy, regionalni stručnjak za bezbjednost na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu.

Za Rusiju, dodao je Nagy, vježbe su način da pokažu "da još uvijek imaju kapacitet za upravljanje sukobima na istočnom frontu, ali i da obezbijede kapacitete indo-pacifičkog regiona da rade s Kinom i vrše pritisak na SAD".

"Oni žele dokazati da još uvijek mogu raditi s Kinom kako bi izazvali velike poremećaje, posebno u dvorištu Japana", rekao je.

Prema izvještaju objavljenom na web stranici kineskog ministarstva odbrane u četvrtak, pet kineskih ratnih brodova i dvije ruske fregate s navođenim projektilima spojili su se u srijedu u Japanskom moru, završavajući pripreme za vježbu, koja je nazvana "Sjever/Interakcija - 2023.". U izvještaju, međutim, nije navedeno kada će vježbe početi ili završiti.

Obje zemlje su ukupno rasporedile više od 10 mornaričkih brodova i više od 30 vojnih aviona za učešće u vježbi, dodaje se u izvještaju. Prema kineskom državnom Global Timesu, ova vježba predstavlja prvi put da će i ruska mornarica i zračne snage učestvovati u zajedničkoj vježbi koju će predvoditi Kina. Northern/Interaction-2023 je prva zajednička vojna vježba izvedena u blizini Japana ove godine, ali prema Međunarodnom institutu za strateške studije, Rusija i Kina su prošle godine izvele najmanje pet vojnih vježbi u Japanskom i Istočnom kineskom moru.

Snažan odgovor?

Najava vježbe dolazi u vrijeme jačanja veza između SAD, Japana i Južne Koreje i nakon trilateralne vježbe protivraketne odbrane u Japanskom moru ove sedmice s ciljem suprotstavljanja nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Neki kineski vojni komentatori kažu da je zajednička vježba Kine i Rusije snažan odgovor na trilateralu koju vode SAD i njeni saveznici.

Kineske i ruske vežbe će se fokusirati na vežbu protivvazdušne odbrane, vežbu protiv raketa, vežbu protiv podmornica i vežbu protiv broda“, rekao je kineski vojni komentator Song Zhongping u videu koji je objavio u subotu. Dodajući da misli da će Rusija i Kina nakon vježbe provoditi zajedničke pomorske i zračne patrole.

Budući da su plovni putevi oko Japanskog mora svi ključni prolazi za kinesku i rusku mornaricu da dođu do zapadnog Pacifika, širokog pojasa zemalja koji se proteže od Rusije na sjeveru do Novog Zelanda na jugu, Song je dodao da Kina i Rusija treba da izazovu trilateralni vojni savez jer njihovo prisustvo ugrožava sigurnost tog strateškog plovnog puta.

Primjedbe Pekinga o vježbama nisu bile tako eksplicitne. U saopštenju objavljenom na službenom nalogu kineskog ministarstva odbrane na društvenim mrežama na WeChat-u u nedjelju, kada su kineska plovila krenula na vježbu, kaže se da je vježba usmjerena na "očuvanje sigurnosti strateških plovnih puteva" u Japanskom moru.

Višestruki strateški ciljevi

Vojna vježba nije samo suprotstavljanje SAD-u i njihovim saveznicima. Neki stručnjaci smatraju da se Kina i Rusija takođe nadaju da će ispuniti neke strateške ciljeve kroz vježbe.

Lin Ying-yu, kineski vojni stručnjak na Univerzitetu Tamkang na Tajvanu, rekao je za Glas Amerike da Peking želi da uči iz iskustva Moskve u suprotstavljanju napadima na njihovu mornaricu sa kopna u ratu u Ukrajini.

"Tokom rata u Ukrajini, ukrajinske snage su koristile rakete ili borbene avione za napad na ruske brodove na moru, tako da ruske snage imaju iskustva u suočavanju s ovom vrstom napada", rekao je on.

Lin dodaje da bi se Narodnooslobodilačka vojska mogla suočiti sa sličnim situacijama ako napadne Tajvan, a otočka vojska bi mogla koristiti protubrodske rakete ili dronove za gađanje kineskih pomorskih brodova u sukobu preko tjesnaca.

"Scenariji iz ukrajinskog rata mogu se simulirati u zajedničkoj vojnoj vježbi Kine i Rusije," rekao je on.

Nagy je rekao da se vježba također odnosi na demonstriranje kohezivnosti sa Rusima, posebno nakon Wagnerove pobune.

"Ovakve vojne aktivnosti pokazuju da su Kinezi čvrsto vezani za svoje odnose s Rusijom", rekao je on. "Iako ne podržavaju sukob s Ukrajinom, oni žele osigurati da Putin ostane na vlasti."

Više vježbi za Indo-Pacifik

Dok Peking i Moskva nastoje da udvostruče svoje partnerstvo "bez ograničenja", Lin je rekao da misli da je ova vježba samo početak i da je vjerovatno da će dvije zemlje povećati broj zajedničkih vojnih vježbi.

Tvrdio je da je održavanje bliske interakcije s Kinom postalo kritično za Rusiju jer ona postaje sve više i više diplomatski izolirana. Neposredno prije vježbe u Japanskom moru, dvije ruske fregate koje će učestvovati pristale su u Šangaju, ugošćujući posjetitelje sedmicu dana, navodi Global Times.

U isto vrijeme, Shen Ming-shih, direktor Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i sigurnosti na Tajvanu, rekao je da očekuje da će SAD i njihovi saveznici održati više zajedničkih vojnih vježbi kako bi se suprotstavili rastućem ruskom i kineskom prisustvu u regiji. "SAD, Japan i Južna Koreja će ojačati svoje vojne sposobnosti u pomorskom ratu, kao i povećati broj relevantnih vježbi", rekao je on za Glas Amerike.

Međutim, jedna stvar koja ostaje da se vidi, rekao je Lin, jeste da li će Japan izmijeniti ili prilagoditi svoje sigurnosne sporazume, budući da se suočava s sigurnosnim prijetnjama s više frontova, uključujući Rusiju na sjeveru, Kinu na jugozapadu i stalno ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje. On smatra da je vrijedno promatrati da li SAD, Japan i Tajvan teže sigurnosnoj i vojnoj saradnji u tom kontekstu.

XS
SM
MD
LG