Linkovi

Kina i Rusija započinju zajedničke vježbe u Japanskom moru


Ruska zastava se vijori ispred Velikog doma naroda prije ceremonije dočeka ruskog premijera Mihaila Mišustina u Pekingu, Kina, 24. maja 2023.
Ruska zastava se vijori ispred Velikog doma naroda prije ceremonije dočeka ruskog premijera Mihaila Mišustina u Pekingu, Kina, 24. maja 2023.

Kineska pomorska flotila krenula je u nedjelju kako bi se pridružila ruskim pomorskim i zračnim snagama u Japanskom moru u vježbi usmjerenoj na "očuvanje sigurnosti strateških plovnih puteva", prema kineskom ministarstvu odbrane.

Vježba pod kodnim nazivom "Sjeverna/Interakcija-2023" označava poboljšanu vojnu saradnju između Kine i Rusije od invazije Moskve na Ukrajinu i odvija se dok Peking nastavlja da odbija pozive SAD-a da se obnovi vojna komunikacija.

Kineska flotila koja se sastoji od pet ratnih brodova i četiri brodska helikoptera napustila je istočnu luku Qingdao i sastajat će se s ruskim snagama u "unaprijed određenom području", saopćilo je ministarstvo na svom službenom WeChat računu u nedjelju.

Ministarstvo je u subotu saopćilo da će ruske pomorske i zračne snage učestvovati u vježbi koja se održava u Japanskom moru.

Ovo će biti prvi put da obje ruske snage učestvuju u vježbi, citira državni list Global Times vojni posmatrači.

Gromkiy i Sovershenniy, dva ruska ratna broda koja učestvuju u vježbi na Japanskom moru, ranije ovog mjeseca su izveli odvojenu obuku s kineskom mornaricom u Šangaju o kretanju formacija, komunikaciji i spašavanju na moru.

Prije nego što su ušli u luku u finansijskom centru Šangaja, isti brodovi su plovili pokraj Tajvana i Japana, što je navelo i Tajpej i Tokio da nadgledaju ruske ratne brodove.

Nekoliko dana prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping proglasili su partnerstvo bez ograničenja za koje su rekli da je usmjereno na suprotstavljanje utjecaju Sjedinjenih Država.

Jedna značajna oblast partnerstva je vojna saradnja.

Kada se kineski ministar odbrane Li Shangfu sastao sa šefom ruske mornarice, admiralom Nikolajem Jevmenovim, u Pekingu ovog mjeseca, obje strane su ponovile obećanja o jačanju vojnih veza.

Načelnik Zajedničkog štaba kineske vojske Liu Zhenli i najviši vojnik Rusije, načelnik Generalštaba Valery Gerasimov dali su isto obećanje tokom video poziva u junu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG