Linkovi

Rusija kaže da je većinu izvoza nafte preusmjerila u Kinu i Indiju


Rusija je preusmjerila svoj izvoz nafte iz Europe u Kinu i Indiju, rekao je u srijedu potpredsjednik vlade Alexander Novak, gotovo dvije godine nakon što je Moskva pogođena zapadnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u veljači 2022, zapadne su zemlje pogodile Rusiju nizom sankcija uključujući embargo Europske unije na njezine isporuke nafte morskim putem.

"U Europu smo ranije isporučivali ukupno 40 do 45 posto nafte i naftnih derivata", rekao je Novak, zadužen za energetsku politiku.

"Ove godine očekujemo da ta brojka neće premašiti četiri do pet posto ukupnog izvoza", rekao je Novak u televizijskom intervjuu.

Kako je gubila veliki dio tržišnog udjela u Europi, Moskva se okrenula drugim kupcima, uključujući Kinu.

"Kina - čiji je udio (u izvozu nafte) porastao na 45-50 posto - i Indija postale su naši glavni partneri u trenutnoj situaciji", rekao je Novak.

Indija, koja prije nije primala gotovo nikakve pošiljke, postala je glavni kupac.

U dvije godine ukupni udio isporuka Indiji porastao je na oko 40 posto, rekao je Novak.

Indija je uspjela ugrabiti sirovu naftu iz Rusije po sniženim cijenama prije nego što ju je rafinirala i prodala europskim kupcima, kažu izvješća.

Iako su te prodaje legalne, kritičari kažu da one predstavljaju zakulisnu rutu za rusku naftu i potkopavaju učinak sankcija.

Rusija je također morala pronaći nova tržišta za svoj izvoz prirodnog plina jer je Moskva smanjila svoj izvoz u zemlje EU, koje su također tražile nove dobavljače.

U novembru su Sjedinjene Države sankcionirale projekt Arctic LNG-2, masivni projekat ukapljenog prirodnog plina koji je ključan za namjeru Moskve da otvori sjevernu pomorsku rutu koja povezuje Aziju i Evropu.

Ali Novak je rekao da se projekt bez obzira na to nastavlja.

"Tvornica Arctic LNG-2 upravo se gradi, njezina prva linija praktički je već počela s radom", rekao je, dodajući da se isporuke očekuju u prvom kvartalu 2024.

Projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 21 milijardu dolara, ima za cilj postići proizvodni kapacitet od 19,8 milijuna tona LNG-a godišnje, koristeći tri proizvodne linije.

EU još uvijek uvozi značajne količine ruskog LNG-a.

Sve u svemu, unatoč višestrukim sankcijama u 2023, Novak je rekao da se ruska energetska industrija uspješno održala.

Novak je rekao kako očekuje da će ruski prihodi od nafte i plina ove godine iznositi gotovo devet trilijuna rubalja (98 milijardi dolara), što je razina slična onoj iz 2021. godine, odnosno prije invazije na Ukrajinu.

Industrija nafte i plina čini 27 posto ruskog bruto domaćeg proizvoda, prema Novaku, donosi 57 posto ruskog izvoznog prihoda.

Novak je rekao da je Rusija otvorena za druge kupce.

"Ima puno ljudi koji žele kupiti rusku naftu. To su zemlje Latinske Amerike, afričke zemlje i druge zemlje azijsko-pacifičke regije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG