Linkovi

EU usvojila 12. paket sankcija protiv Rusije


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sjedišta u Briselu (Foto: Rojters/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sjedišta u Briselu (Foto: Rojters/Yves Herman)

Evropski savjet usvojio je 12. paket sankcija protiv Rusije, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske komisije, nakon što je Austrija tokom vikenda dala zeleno svijetlo za to.

Paket je usredsređen na uvođenje dodatnih zabrana na uvoz i izvoz, te borbu protiv zaobilaženja sankcija, navodi se u saopštenju.

Između ostalog se zabranjuje direktni i indirektni uvoz, kupovina ili prebacivanje dijamanata iz Rusije i uvodi nova zabrana na tečni gas koja bi pogodila godišnji uvoz u iznosu od milijardu eura, navedeno je iz Evropske unije.

Takođe se kažnjava još 140 pojedinaca i entiteta koji bi bili podložni zamrzavanju imovine, uključujući aktere u ruskoj vojnoj i odbrambenoj industriji, privatnim vojnim kompanijama i IT sektoru.

Evropski savjet je prošle nedelje najavio usvajanja paketa, ali Austrija nije dala konačno odobrenje nakon što njena Rajfajzen banka nije skinuta sa ukrajinske liste "međunarodnih sponzora rata".

Ukrajina je to uradila privremeno do razgovora sa Evropskom komisijom. Mađarska i Grčka su slično odlagale prethodne pakete sankcija da bi se sa spiska uklonile neke njihove kompanije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG