Linkovi

Rusija izvela zračne napade na Kijev


Vatrogasci gase požar nakon ruskog napada na Kijev, 21. mart 2024.
Vatrogasci gase požar nakon ruskog napada na Kijev, 21. mart 2024.

Ruski zračni napadi u četvrtak su ciljali na glavni grad Ukrajine Kijev, a ukrajinske zračne snage su saopštile da su oborile sve i jedan od 31 ruskog projektila.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu da su fragmenti raketa pali u više gradskih četvrti, pogodili stambene zgrade i izazvali nekoliko požara.

Kličko je rekao da je najmanje 10 ljudi povrijeđeno.

"Takav teror se nastavlja svaki dan i noć", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenim mrežama u četvrtak.

Zelenski je pozvao na podršku ukrajinskih partnera, posebno u obezbjeđivanju sistema protivvazdušne odbrane.

"Ruski teroristi nemaju projektile sposobne da zaobiđu Patriot i druge vodeće svjetske sisteme", rekao je Zelenski. "Ova zaštita je sada potrebna u Ukrajini. Od Kijeva do Harkova, od Sumija do Hersona i Odese do regije Donjeck. To je potpuno moguće ako naši partneri pokažu dovoljno političke volje."

Napad na Kijev uslijedio je dan nakon što je Zelenski ugostio savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana.

Sullivan je pokušao uvjeriti Ukrajince da Sjedinjene Države nastavljaju podržavati Ukrajinu i da će uprkos kašnjenju u Kongresu, u zemlju stići milijarde pomoći.

"Dobićemo snažno dvostranačko glasanje u Kongresu", rekao je Sullivan tokom konferencije za novinare, nazvavši to planom A.

"Doći ćemo vam taj novac kako treba, tako da mislim da danas ne trebamo razgovarati o planu B", dodao je

On je također priznao da je proces "predugo trajao".

Salivan se sastao sa Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika. Razgovarali su o tome šta je Ukrajini potrebno na bojnom polju i dva predstojeća samita: samit NATO-a u julu u Washingtonu i mirovni samit u Švajcarskoj koji još nije zakazan, ali bi se mogao dogoditi ovog proleća.

Jermak je rekao da bi Kina, saveznik Rusije, mogla prisustvovati, ali Ukrajina neće pozvati Rusiju.

Neke informacije dolaze od Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG