Linkovi

Rusija ispalila krstareće rakete s podmornice, ponovila prijetnje Zapadu 


Arhiv - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pored predsjednika Rusije Vladimira Putina
Arhiv - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pored predsjednika Rusije Vladimira Putina

Rusija je u srijedu saopštila da je ispalila dvije krstareće rakete "Kalibr" na ukrajinske ciljeve sa podmornice u Crnom moru i ponovila upozorenje da će nastojati da pogodi pošiljke NATO oružja Ukrajini.

Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak lansiranja krstarećih raketa iz Crnog mora i saopštilo da su pogodile neodređene kopnene ciljeve u Ukrajini.

Rusija je ranije saopštila da je izvela slične udare sa podmornice 29. aprila.

Ranije u srijedu, ministar odbrane Sergej Šojgu ponovio je upozorenje da će Rusija nastojati da uništi konvoje pošiljki oružja Ukrajini iz zapadnih zemalja, koje su posljednjih nedjelja pojačale ove isporuke.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu", rekao je Šojgu na konferenciji zvaničnika Ministarstva odbrane 70. dana onoga što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

"Smatramo svaki transport Sjevernoatlantske alijanse koji stigne na teritoriju zemlje sa oružjem ili materijalima namijenjenim ukrajinskoj vojsci kao metom za uništenje", rekao je.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je onesposobilo šest željezničkih stanica u Ukrajini koje se koriste za snabdijevanje ukrajinskih snaga oružjem zapadne proizvodnje na istoku zemlje bombardovanjem njihovih izvora energije.

Nije bilo moguće nezavisno provjeriti tvrdnju u kojoj se ne navodi koje oružje zapadne proizvodnje je snabdijevano ukrajinskim snagama preko tih stanica. Iz Kijeva nije bilo hitne reakcije.

Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov prikazan je pored Šojgua tokom sastanka zvaničnika odbrane.

U ponedjeljak su Sjedinjene Države saopštile da vjeruju da je Gerasimov posjetio istočni ukrajinski Donbas prošle nedjelje, ali nisu mogle da potvrde medijske izvještaje da je ranjen tokom borbi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG