Linkovi

Sjeverni tok 2 počinje pripreme za punjenje gasom


FILE - The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a pipe at Chelyabinsk pipe rolling plant owned by ChelPipe Group in Chelyabinsk, Russia, Feb. 26, 2020.
FILE - The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a pipe at Chelyabinsk pipe rolling plant owned by ChelPipe Group in Chelyabinsk, Russia, Feb. 26, 2020.

Ruski projekt Sjeverni tok 2 počinje sa pripremama 11. juna za punjenje cjevovoda prirodnim gasom, saopšteno je dan prije iz Gazproma koji vodi ovaj projekat, prenosi agencija Reuters.

Podmorski segment prvog kraka gasovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u rad započeće danas, saopštila je kompanija Sjeverni tok 2 AG, operater gasovoda.

Cjevovod je završen 4. juna. Povezani su podmorski dijelovi gasovoda položeni između ruske i njemačke strane. Početak punjenja gasovoda počinje 11. juna”, navodi se u saopštenju Gazproma objavljenom u četvrtak, 10. juna.

Iz kompanije su dodali da su radovi na polaganju cijevi na drugom kraku Sjevernog toka 2 u toku.

Sjeverni tok 2, koji prolazi koritom Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, zaobilazeći Ukrajinu, suočio se s kritikama Sjedinjenih Država koje kažu da će povećati evropsku zavisnost od ruskog plina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da je projekt spreman za početak ispumpavanja plina u Njemačku i da će završni potez biti završen jer nova američka administracija traži dobre odnose s "ključnim partnerima u Evropi".

Iz menadžmenta Sjevernog toka 2 rečeno je da su radovi na drugom cjevovodu još uvijek u toku. Putin je prošle sedmice rekao da je Rusija trebala završiti drugi plinovod u roku od dva mjeseca.

"Sve aktivnosti su u skladu s odgovarajućim dozvolama", navedeno je iz menadžmenta Sjevernog toka 2.

Kada se završi Sjeverni tok 2, udvostručiće godišnji volumen postojeće rute na 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

XS
SM
MD
LG