Linkovi

Biden odustao od sankcija za ruski gasovod Sjeverni tok 2


Spajanje cijevi za Severni tok 2 u Rusiji.
Spajanje cijevi za Severni tok 2 u Rusiji.

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena odustala je od uvođenja sankcija kompaniji koja gradi ruski gasovod Sjeverni tok 2, kao i direktoru te kompanije, saopštio je državni sekretar SAD Antony Blinken. Taj potez kritikovali su republikanci u Kongresu.

U izvještaju State Departmenta koji je poslat Kongresu navodi se da su kompanija koja gradi Sjeverni tok 2 i njen direktor Matthias Warnig​, inače blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zaslužili sankcije, ali je Blinken rekao da to nije u nacionalnom interesu SAD.

Bidenova administracija radi na ponovnom uspostavljanju veza sa Njemačkom, koja treba da se snabdijeva gasom iz Sjevernog toka 2.

State Department je, međutim, uveo sankcije ruskim brodovima koji su počeli da polažu cijevi za gasovod u aprilu. Sankcionisana je i ruska mornarička spasilačka služba.

"Ovim potezima administracija pokazuje da je posvećena energetskoj sigurnosti Evrope, što je u skadu sa obećanjem predsjednika da će obnoviti veze sa starim evropskim saveznicima i partnerima", navodi se u Blinkenovom saopštenju poslije susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Biden se protivio projektu vrijednom 11 milijardi dolara koji predviđa transport ruskog gasa od Arktika do Njemačke i govorio da je to loše za Evropu. SAD u Evropu izvoze tečni prirodni gas, ali je ruski gas jeftiniji.

Washington se pribojava da bi Rusija mogla da iskoristi Sjeverni tok 2 kao adut u odnosima sa državama EU, koje bi na taj način zavisile od Moskve.

Ruska državna kompanija Gazprom sa zapadnim partnerima nastoji da završi izgradnju gasovoda ispod Baltičkog mora. Taj projekat je 95 posto završen, a SAD se i dalje trude da zaustave gradnju.

Analitičari, međutim, očekuju da gasovod bude završen do kraja godine.

Predstavnici u Kongresu iz obje partije, koji se protive projektu, smatraju da sankcije nisu dovoljno oštre.

Republikanski senator Jim Risch​ smatra da je odustajanje od sankcija "poklon Putinu koji će oslabiti SAD pred najavljeni samit Bidena i Putina".

Demokratski senator Bob Menendez ocjenjuje da Bidenova administracija treba da uradi ono što Trumpova nije - da zaustavi kraj gradnje Sjevernog toka 2.

Njemačka je, međutim, pritiskala SAD da prestanu sa protivljenjem gasovodu i da su odnosi dvije zemlje isuviše važni da bi ih ugrozio "komercijalni projekat".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG