Linkovi

Ruski Gazprom zaustavio gas za Poljsku i Bugarsku, tranzit i dalje radi


Gasna kriza u Evropi
Gasna kriza u Evropi

Ruski energetski div Gazprom u srijedu je zaustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja plina u rubljama, što je do sada najoštriji odgovor Kremlja na sankcije koje je Zapad uveo zbog napada na Ukrajinu.

Poljska i Bugarska prve su zemlje kojima je glavni evropski dobavljač prekinuo plin otkako je Moskva 24. februara započela, kako kaže, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Gazprom je potpuno obustavio isporuku plina Bulgargazu (Bugarska) i PGNiG (Poljska) zbog izostanka plaćanja u rubljama", navodi Gazprom u priopćenju.

Gazprom je također upozorio da će tranzit preko Poljske i Bugarske biti prekinut ako se plin uzima ilegalno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je evropskim zemljama da plaćaju Gazpromu, najvećoj svjetskoj kompaniji za prirodni plin, u rubljama nakon što je Zapad zamrznuo rusku imovinu i uvelike isključio Moskvu iz zapadnog ekonomskog sistemaa.

Putin je zahtijevao da zemlje koje on naziva "neprijateljskim" pristanu na shemu prema kojoj bi otvarale račune u Gazprombanci i plaćale uvoz ruskog plina u eurima ili dolarima koji bi se pretvarali u rublje.

Poljska je u više navrata rekla da neće plaćati ruski plin u rubljama i planira da neće produžiti svoj plinski ugovor s Gazpromom nakon što istekne krajem ove godine.

"Plaćanja za plin isporučen od 1. aprila moraju se izvršiti u rubljama uz korištenje novih podataka o plaćanju, o čemu su druge strane pravovremeno obaviještene", rekao je Gazprom u srijedu.

Referentni nizozemski prvomjesečni plinski ugovor u čvorištu TTF skočio je u srijedu ujutro za više od 19% na 117 eura po megavat satu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG