Linkovi

Usred rata, Putin gleda na istok, prema investicionom forumu


Posjetilac slika izložbeni štand na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) u Sankt Peterburgu, Rusija, 5. juna 2024.
Posjetilac slika izložbeni štand na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) u Sankt Peterburgu, Rusija, 5. juna 2024.

Odrezana od Zapada, Rusija svoju ekonomiju od 2 biliona dolara predstavlja divovima poput Kine i Saudijske Arabije i dugoročnim perspektivama poput Zimbabvea i Afganistana na svom premijernom investicionom forumu u Sankt Peterburgu, gradu koji su osnovali carevi kao prozor u Evropu .

Rat u Ukrajini doveo je do najvećeg preokreta u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine, a zapadne sankcije dovele su do revolucije u ekonomskim odnosima Rusije jednom u vijeku.

Otkako je Petar Veliki postavio temelje moderne ruske države i učinio Sankt Peterburg prijestolnicom početkom 18. stoljeća, ruski vladari su na Zapad gledali kao na izvor tehnologije, investicija i ideja.

Invazija na Ukrajinu 2022. godine primorala je predsjednika Vladimira Putina da se okrene prema Aziji i ostatku nezapadnog svijeta usljed onoga što Kremlj kaže da predstavlja ekonomsku blokadu od strane Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika.

Međutim, sankcije Zapada nisu torpedirale rusku ekonomiju, a Moskva je njegovala veze s Kinom, velikim regionalnim silama na Bliskom istoku i širom Afrike i Latinske Amerike.

Međutim, manje je jasno koliko su gotovine ove zemlje spremne da ulože u rusku ekonomiju i po kojoj cijeni. Do sada nije objavljen nijedan "blockbuster" posao.

Ali ruski zvaničnici kažu da to tek počinje -- i da su odnosi sa Zapadom uništeni za generacije.

Bolivijski predsjednik Luis Arce, koji će se pridružiti Putinu na glavnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, rekao je da želi podijeliti iskustvo novog ekonomskog modela Bolivije -- sa velikom državom -- od 2006. godine.

"Imamo sopstveni ekonomski model koji primenjujemo od 2006. godine i želimo da podijelimo ovo iskustvo", rekao je Arce Putinu.

Predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa prisustvuje, kao i 45 drugih stranih zvaničnika, uključujući saudijskog ministra energetike, omanskog ministra trgovine i trgovine i visokog talibanskog zvaničnika.

Ruska trgovina sa Zimbabveom je ipak mala -- samo 168 miliona dolara 2023. u odnosu na trgovinu između Rusije i Evropske unije od 300 milijardi dolara u godini prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Otišli su sa foruma zapadni investitori i investicioni bankari koji su nekada hrlili da obezbijede dio ogromnog ruskog rudnog bogatstva i jednog od najvećih evropskih potrošačkih tržišta. Reuters nije vidio veće zapadne kompanije na forumu.

Uglavnom su nestali i oligarsi iz 1990-ih koji su sticali bogatstvo vrteći se u haosu supersile u kolapsu.

U Putinovoj Rusiji glavni arbitar je država, koju kontrolišu bivši hladnoratovski špijuni i tehnokrate u njegovom okruženju.

Kineski zmaj

Banke koje kontroliše država kao što su Sberbank, VTB i VEB imaju velike pozicije, kao i ruski regioni i ministarstva, zajedno sa resursnim divovima kao što su Gazprom njeft i Novatek.

U znaku vremena, štand Alfa banke bio je veliki kineski napuhani zmaj ukrašen kineskim slovima i tvrdnjom da je Alfa "najbolja banka za poslovanje sa Kinom".

Kineski brend luksuznih automobila Hongqi predstavljao je oklopna vozila. Delegacija talibana, koji su još uvijek zvanično zabranjeni u Rusiji, obišla je tribine. Talibani su prvobitno okupljali članove iz boraca koji su, uz podršku SAD-a, odbili sovjetske snage 1980-ih.

Tema foruma je izjava: "Temelj multipolarnog svijeta je formiranje novih tačaka rasta".

Dok je ruska ekonomija pokazala otpornost pred strogim zapadnim sankcijama, cijene za odbranu rastu kao baloni.

U dolarima, ekonomija je otprilike iste veličine kao prije jedne decenije, a Putin je uvučen u ekonomski rat sa Zapadom, čija je finansijska moć najmanje 25 puta veća od ruske na bazi nominalnog BDP-a.

Od mnogih stranih učesnika bilo je pohvala za Rusiju. "Ovogodišnji događaj je porastao... Postoji mnogo prilika", rekla je za Reuters Nebeolisa Anako, zvaničnik iz Nigerije.

"Zapad se možda zapravo izoluje jer su manjina u svijetu, iako vrlo važan dio svijeta. Uvijek je bolje sarađivati s drugim dijelovima svijeta."

Drugi zvaničnici iz Afrike i Bliskog istoka ponovili su te riječi.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman susreo se na forumu sa Putinovim čovjekom za energetiku, zamjenikom premijera Aleksandrom Novakom.

Novak je rekao da su "prijateljske zemlje" preuzele ogromnu većinu njenog izvoza nafte i da je oko 70 odsto plaćeno u nacionalnim valutama.

"Već ove godine za četiri mjeseca isporučujemo 95 odsto nafte i naftnih derivata prijateljskim zemljama", rekao je Novak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG