Linkovi

Bijela kuća: Rusija se priprema za napade na civilne brodove u Crnom moru


Brodovi u Crnom moru
Brodovi u Crnom moru

Nekoliko dana nakon što je Rusija obustavila učešće u ratnom sporazumu koji je omogućio protok žita iz Ukrajine u zemlje širom svijeta, Bijela kuća je u srijedu upozorila da se ruska vojska priprema za moguće napade na civilne brodove u Crnom moru.

Otkako je ove sedmice napustila Crnomorski sporazum o žitu, Rusija je već pogodila ukrajinske luke za izvoz žita u Odesi raketnim i dronovima. U napadima je uništeno oko 60.000 tona žitarica.

"Naše informacije pokazuju da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama", rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adam Hodge. “Vjerujemo da je ovo koordiniran napor da se opravdaju svi napadi na civilne brodove u Crnom moru i da se za te napade okrivi Ukrajina.”

Rusko Ministarstvo odbrane proglasilo je međunarodne vode u sjeverozapadnim i jugoistočnim dijelovima Crnog mora "privremeno opasnim" za brodarstvo. To je uslijedilo nakon obećanja Ukrajine da će nastaviti isporuku žitarica uprkos povlačenju Rusije iz sporazuma.

Ministarstvo je upozorilo da će svako nadolazeće plovilo gledati kao natovareno vojnim teretom.

Komercijalni brodovi, uključujući brodove koji su dio ugovora o crnomorskom žitu, čekaju da prođu Bosforski moreuz od obala Jenikapija u Istanbulu
Komercijalni brodovi, uključujući brodove koji su dio ugovora o crnomorskom žitu, čekaju da prođu Bosforski moreuz od obala Jenikapija u Istanbulu

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG