Linkovi

Sve veći broj Amerikanaca u ruskim zatvorima. Izgledi za njihovo oslobađanje nejasni


Slika zatvorenog novinara na displeju u SAD
Slika zatvorenog novinara na displeju u SAD

Hapšenja Amerikanaca u Rusiji postala su sve češća kako odnosi između Moskve i Washingtona tonu do hladnoratovskih niskih vrijednosti. Washington optužuje Moskvu da cilja na svoje građane i da ih koristi kao političko cjenkanje, ali ruski zvaničnici insistiraju na tome da su svi prekršili zakon.

Novinar na reporterskom putovanju u grad na planinama Urala. Izvršni direktor korporativnog obezbjeđenja putuje u Moskvu na vjenčanje. Dvojna državljanka se vraća u svoj rodni grad u Tatarstan da posjeti svoju porodicu.

Svi su državljani SAD i svi su iza rešetaka u Rusiji pod optužbom različite težine. Neki su razmijenjeni za Ruse držane u SAD, dok su za druge izgledi da budu pušteni u zamjenu manje jasni.

Čini se da, pošto je sama Moskva prekinula većinu komunikacijskih kanala i ne zna kako da ih vrati kako treba, a da ne izgubi obraz, pokušavaju iskoristiti taoce. … Barem tako izgleda”, rekao je Boris Bondarev, bivši ruski diplomata koji je dao ostavku nakon što je Moskva napala Ukrajinu 2022. godine.

KO SU AMERIKANCI U PRITVORU?

U petak se navršila godina od hapšenja Evana Gerškoviča , 32-godišnjeg novinara The Wall Street Journala koji čeka suđenje u ozloglašenom moskovskom zatvoru Lefortovo zbog optužbi za špijunažu.

Gerškovič je uhapšen dok je bio na izvještavanju u gradu Jekaterinburgu na planinama Ural i optužen da je špijunirao u korist SAD. Ruske vlasti nisu otkrile nikakve detalje optužbi ili dokaze koji bi potkrijepili optužbe, koje on, njegov poslodavac i američka vlada svi poriču.

Još jedan Amerikanac optužen za špijunažu je Paul Whelan, izvršni direktor korporativne sigurnosti iz Michigana. Uhapšen je 2018. u Rusiji, a dvije godine kasnije osuđen na 16 godina zatvora. Whelan, koji je rekao da je otputovao u Moskvu da prisustvuje vjenčanju prijatelja, ostao je pri svojoj nevinosti i rekao da su optužbe protiv njega izmišljene.

Američka vlada je proglasila i Gerškovića i Whelana nezakonito pritvorenim i zalagala se za njihovo puštanje na slobodu.

Ostali privedeni su Travis Leake , muzičar koji je godinama živio u Rusiji i uhapšen je prošle godine zbog optužbi za drogu; Marc Fogel, učitelj u Moskvi, koji je osuđen na 14 godina zatvora, takođe zbog droge; i dvojne državljanke Alsu Kurmasheva i Ksenia Khavana .

Kurmaševa, urednica sa sjedištem u Pragu za Radio Slobodna Evropa/Tatarsko-baškirski servis Radija Sloboda koji finansira američka vlada, uhapšena je oktobra 2023. u svom rodnom gradu Kazanju, gdje je otputovala da vidi svoju bolesnu stariju majku. Ona se suočila sa više optužbi, uključujući neprijavljivanje kao "strani agent" i širenje lažnih informacija o vojsci.

Khavana iz Los Angelesa se vratila u Rusiju da posjeti porodicu i uhapšena je pod optužbom za izdaju. Prema Pervy Otdelu, grupi za ljudska prava koja je specijalizovana za slučajeve izdaje, optužbe protiv nje proizilaze iz donacije od 51 dolara američkoj dobrotvornoj organizaciji koja pomaže Ukrajini.

Paul Whelan, bivši američki marinac optužen za špijunažu, sluša presudu u sudnici u Moskvi, Rusija, 15. juna 2020.
Paul Whelan, bivši američki marinac optužen za špijunažu, sluša presudu u sudnici u Moskvi, Rusija, 15. juna 2020.

PUT DO SLOBODE PREKO ZAMJENE ZATVORENIKA

Tačan broj Amerikanaca zatvorenih u Rusiji nije jasan, ali su slučajevi Gerškovič i Whelan privukli najveću pažnju.

Gershkovich je označen kao nezakonito pritvoren od strane State Departmenta manje od dvije sedmice nakon njegovog hapšenja, što je bila neobično brza akcija američke vlade. Oznaka se primjenjuje samo na mali dio Amerikanaca zatvorenih od strane stranih zemalja.

Zatvorenici koji dobiju tu klasifikaciju imaju svoje slučajeve dodijeljene posebnom izaslaniku State Departmenta za pitanja talaca, koji pokušava pregovarati o njihovom oslobađanju, i moraju ispuniti određene kriterije — uključujući i utvrđivanje da je hapšenje izvršeno isključivo zato što je osoba državljanin SAD-a ili kao dio nastojanja da se utječe na politiku SAD-a ili izvuče ustupke od vlade.

SAD su imale određeni uspjeh posljednjih godina u pregovorima o zamjeni zatvorenika visokog profila s Rusijom, sklapajući sporazume 2022. koji su rezultirali oslobađanjem WNBA zvijezde Brittney Griner i veterana marinaca Trevora Reeda. I Griner i Reed su označeni kao pogrešno pritvoreni.

U zamjeni za njih Moskva je dobila trgovca oružjem Viktora Buta , koji je služio 25-godišnju kaznu u SAD-u, i pilota Konstantina Jarošenka, koji je u SAD-u osuđen na 20 godina zatvora zbog trgovine kokainom.

Nejasno je da li su u toku pregovori o razmjeni drugih Amerikanaca koji se drže u Rusiji, kao što su Leake, Fogel, Kurmasheva ili Khavana.

Kurmaševin suprug, Pavel Butorin, izjavio je za AP ubrzo nakon njenog hapšenja da se nada da će američka vlada iskoristiti "sve puteve i sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju" da dobije njeno oslobađanje, uključujući i označavanje nje kao pogrešno pritvorene osobe.

DA LI ZAPAD DRŽI RUSE KOJE MOSKVA ŽELI?

U decembru je State Department saopštio da je dao značajnu ponudu da obezbijedi oslobađanje Gerškoviča i Whelana, što je, kako je rekao, Rusija odbila.

Zvaničnici nisu opisali ponudu, iako se navodi da Rusija traži oslobađanje Vadima Krasikova , koji je u Njemačkoj 2021. osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva u Berlinu Zelimkhana “Tornike” Khangoshvilija, 40-godišnjeg Gruzijca državljanin čečenskog porijekla koji se borio sa ruskim trupama u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Njemačkoj.

Predsjednik Vladimir Putin, upitan ove godine o oslobađanju Gerškoviča , izgleda da se odnosi na Krasikova ukazujući na čovjeka kojeg je američki saveznik zatvorio zbog „likvidacije bandita“ koji je navodno ubio ruske vojnike tokom separatističkih borbi u Čečeniji.

Osim tog nagovještaja, ruski zvaničnici šute o pregovorima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u više navrata rekao da, iako se "određeni kontakti" o razmjenama nastavljaju, "moraju se obavljati u apsolutnoj tišini".

Nejasno je da li na Zapadu ima još Rusa za koje bi Moskva mogla biti zainteresovana.

Kada je Rusija pristala da oslobodi Grinera, ali ne i Whelana, visoki dužnosnik Bidenove administracije požalio se novinarima da je Rusija "odbila svaki naš prijedlog za njegovo oslobađanje".

Ti scenariji - u kojima je jedan pritvorenik pušten, ali ne i drugi - teško opterećuju zvaničnike u američkoj vladi, rekao je Roger Carstens, specijalni predsjednički izaslanik za pitanja talaca, govoreći u januarskom intervjuu za AP.

„Osim ako neko ne izađe iz aviona, na pistu, u Sjedinjenim Američkim Državama i u zagrljaj svojih najmilijih, nećemo dobiti pobjedu“, rekao je Carstens.

Historijski gledano, „kada su odnosi (između zemalja) bolji, čini se da je razmena glatkija“, rekla je Nina Hruščova, rođena u Moskvi profesor međunarodnih odnosa na Novoj školi u Njujorku i praunuka sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

Ona je ukazala na razmjenu zarobljenika između Sovjetskog Saveza i Čilea tokom perioda detanta 1970-ih, kao i na razmjenu sa SAD-om i Njemačkom ubrzo nakon što je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost 1980-ih. U tim razmjenama pušteni su istaknuti sovjetski disidenti Vladimir Bukovski i Natan Šaranski.

Međutim, na kraju krajeva, sudbina zatvorenika u Rusiji „je samo u Putinovim rukama“, rekla je Hruščova.

Carstens je ponovio njeno mišljenje.

Ovo su teški slučajevi. Činjenica je da Rusija drži ključ zatvorske ćelije”, rekla je za AP u izjavi ove sedmice. “Sjedinjene Države nastavljaju da vode razgovore sa saveznicima i partnerima o tome šta možemo učiniti da osiguramo Evanovu i Paulovu slobodu. Ovi napori su osjetljivi i ne pomažu Evanu i Paulu da pregovaraju u javnosti. Sjedinjene Države će nastaviti naše napore dok ne budemo mogli vratiti Evana i Paula kući.

XS
SM
MD
LG