Linkovi

Rusija prijeti da će ukinuti akreditacije i vize američkim novinarima


ARHIVA - Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova( Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
ARHIVA - Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova( Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Rusko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je predstavnike američkih medija na sastanak u ponedeljak da bih upozorilo da bi mogle da im budu ukinute akreditacije i vize, ako Sjedinjene Države ne ukinu restrikcije za ruske novinare u toj zemlji, prenosi agencija AP.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova upozorila je američke novinare u trenutku velikih tenzija između Zapada i Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski državni TV kanal RT skinut je sa američkih kablovskih i satelitskih mreža, državnim TV stanicama su uvedene američke sankcije, a YouTube je blokirao mnoge zvanične ruske kanale, među kojima su i redovne konferencije za novinare Zaharove.

Zaharova je takođe navela da američke vlasti odbijaju da izdaju ili produžavaju vize ruskim novinarima, a da su neki privođeni na duže ispitivanje na aerodromima.

Zašto bi smo morali sve to da trpimo? Ako žele da unište naš medijski prostor, onda ćemo ga uništiti zajedno. To je kao da psu siječete rep komad po komad. Trebalo bi sve odmah da odsječemo i da ne patimo. Ako se našim novinarima i ruskim medijima ne vrate prava, iste mjere će pogoditi vas", upozorila je portparolka ruskog ministarstva.

"Kada ne dobijete vize, kada nemate akreditacije...molim vas, nemojte da kažete da nismo o tome govorili", rekla je Zaharova predstavnicima AP-a i drugih američkih medija.

Mnogi strani mediji su suspendovali ili ograničili operacije u Rusiji poslije usvajanja zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina zbog izvještaja za koje se smatra da diskredituju rusku vojsku.

Zaharova nije precizirala kada bi Moskva mogla da preduzme najavljene mjere, ali se vize i akreditacije novinare obnavljaju samo na tri mjeseca, podsjeća AP.

Iz State Departmenta je u ponedeljak saopšteno da SAD i dalje izdaju vize ruskim novinarima, koji ispunjavaju uslove, i da nisu ukinule press akreditaciju ni jednom novinaru iz Rusije koji radi u SAD. Portparol Ned Prajs rekao je da je Kremlj odgovoran za "puni napad" na slobodu medija.

"Dovoljno je reći da Rusi nastavljaju da prave lažni znak jednakosti. Ruska vlada suštinski i namjerno zanemaruje šta znači imati slobodne medije, što dokazuje i njena blokada i zabrana svih nezavisnih medija koji pokušavaju da izvještavaju u zemlji", naglasio je Prajs.

Ministarstvo inostranih poslova prošlog mjeseca je naložio zatvaranje biroa kanadskog javnog servisa CBC u Moskvi, u odgovoru na kanadsku zabranu RT-a. U februaru, dok su se ruske snage raspoređivale duž granice sa Ukrajinom, Dojče veleu (DW) je naloženo da zatvori predstavništvo u Moskvi nakon što je Njemačka zabranila programe RT-a na njemačkom jeziku.

Rusija je prošle godina odbila da obnovi vizu Sari Rejnsford, dugogodišnjoj dopisnici BBC-a iz ruske prijestonice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG