Linkovi

Ruski antiratni aktivista: Zabranjen mi je ulazak u Srbiju


Antiratni aktivista Ilja Zernov ispred tužilaštva u Beogradu nakon podnošenja krivičnih prijava za napad, 13. februar 2023.
Antiratni aktivista Ilja Zernov ispred tužilaštva u Beogradu nakon podnošenja krivičnih prijava za napad, 13. februar 2023.

Ruski antiratni aktivista Ilja Zernov rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mu je 4. novembra zabranjen ulazak u Srbiju.

Zernov je rekao da je popodne doletio avionom iz Njemačke na aerodrom u Beogradu.

Pred sudom u glavnom gradu Srbije je za 6. novembar zakazno suđenje povodom napada na Zernova koji se dogodio početkom godine u Beogradu.

Zernov je za RSE rekao da je na graničnom punktu na aerodromu predao pasoš policijskom službeniku koji je nakon izvjesnog vremena pozvao kolegu, nakon čega su ga poslali u čekaonicu gdje mu je uručen dokument o zabrani ulaska u Srbiju.

"Nisu mi objasnili zbog čega. Samo su mi rekli: 'Znaš ti'", kaže Zerov za RSE.

Zernov je na svom Facebook nalogu objavio i odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o odbijanju ulaska u Srbiju.

Iz MUP-a Srbije nisu odmah odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o ovom slučaju.

Devetnaestogodišnjeg Ilju Zernova je 29. januara u Beogradu napala grupa muškaraca, dok je pokušavao da prebriše grafit mržnje "Smrt Ukrajini" koji je bio ispisan pored znaka ruske jedinice Wagner.

Nakon podnošenja krivičnih prijava, Zernov je novinarima 13. februara rekao da je među napadačima bio lider proruske ultradesničarske organizacije "Srpska desnica" Miša Vacić. Vacić je ovo demantovao.

Zernov je u objavi o zabrani ulaska u Srbiju naveo da se nadao da će nadležni u Beogradu istražiti slučaj.

"Ne znam da li će napadači biti kažnjeni, ali meni je zabranjen ulazak u Srbiju. Bez ikakvog razloga. Ovo nije ono što sam očekivao", napisao je Zernov.

Ovaj antiratni aktivista iz Kazanja, Rusiju je napustio nakon početka invazije na Ukrajinu, a u Srbiju je došao u martu 2022.

Nakon napada u Beogradu, u aprilu se preselio u Njemačku.

Zernov nije prvi ruski antiratni aktivista kojem je zabranjen ulazak u Srbiju.

Peter Nikitin, osnivač nevladinog Ruskog demokratskog društva, u julu 2023. proveo je više od jednog dana na beogradskom aerodromu zbog zabrane ulaska u zemlju.

Krajem septembra, dvojica ruskih antiratnih aktivista napustili su Srbiju nakon što su im vlasti u Beogradu odbile, odnosno ukinule pravo na privremeni boravak.

U odlukama koje su im uručene tokom leta, policija je saopštila da postoje "bezbjednosne smetnje" za njihov boravak u Srbiji.

Do mjera protiv ruskih antiratnih aktivista došlo je nakon što su Sjedinjene Države 11. jula stavile na "crnu listi" doskorašnjeg direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Kao jedan od razloga za sankcije, pored navoda o umiješanosti u korupciju i trgovinu drogom, SAD su navele i Vulinove veze sa Rusijom.

Od početka invazije na Ukrajinu, stotine hiljada Rusa prošlo je kroz Srbiju jer im za tu zemlju nije potrebna viza.

Prema podacima od maja 2023, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo RSE, u Srbiji boravi skoro 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

Srbija je, uz Bjelorusiju i Tursku, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG