Linkovi

Američki obavještajni izvještaj: Rat je Rusiju koštao 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u centru za vojnu obuku u gradu Rjazan, 20. oktobra 2022.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u centru za vojnu obuku u gradu Rjazan, 20. oktobra 2022.

Prema američkom obavještajnom izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka "povjerljivo", rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, što je skoro 90 posto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obavještajnim podacima.

U izvještaju se procjenjuje da je modernizacija ruske vojske unazađena za 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Ruska ambasada u Washingtonu i rusko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na pitanja novinara Reutersa da prokomentarišu izvještaj.

Ruski zvaničnici kažu da su zapadne procjene ruskih žrtava u ratu potpuno pretjerane i da se skoro uvijek potcjenjuju ukrajinski gubici - za koje ruski zvaničnici kažu da su ogromni.

Izvor iz obavještajne zajednice kaže da se izvještaju procjenjuje da je Rusija započela invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja.

Od tada, 315.000 ruskih vojnika - ili oko 87 posto ljudstva od početka rata - poginulo je ili ranjeno, navodi izvor, koji dodaje da su ti gubici razlog što je Rusija bila prinuđena da olabavi standarde pri regrutovanju i angažuje bivše zatvorenike ili starije građane kako bi ih razmjestila u Ukrajini.

Ruska armija je ostala bez 1.300 oklopnih vozila na bojnom polju i morala da ojača svoje snage tenkovima T-62 proizvedenim 1970-ih, navodi izvor.

Kijev podatke o gubicima tretira kao državnu tajnu, a zvaničnici kažu da bi otkrivanje tih podataka nanijelo štetu ukrajinskim ratnim naporima. U izvještaju New York Timesa iz augusta citirane su procjene američkih zvaničnika da je broj ukrajinskih žrtava blizu 70.000.

U ukrajinskom žurnalu Tižden, historičar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko su prošlog mjeseca naveli da je projekat Knjiga sjećanja, uz korištenje javno dostupnih informacija, potvrdio da je u sukobu poginulo 24.500 ukrajinskih vojnika i civila.

Prava brojka je, kako kažu, znatno veća.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG