Linkovi

RS obilježila neustavni praznik, upozorenja OHR-a, protesti bošnjačkih lidera


Bosnia and Herzegovina-- Ceremonial defile in Banjaluka, 9 January, 2019.

U Banjaluci je obilježen "Dan Republike Srpske", praznik kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BIH) proglasio neustavnim.

Na Trgu Krajine, ulici u centru grada, održan je defile na kojem je učestvovalo više od 2.400 policajaca, među kojima je bilo najviše pripadnika policije Republike Srpske.

Tokom obilježavanja intonirana je himna Republike Srbije i bosanskohercegovačkog enititeta Republike Srpske.

Himna Bosne i Hecegovine nije intonirana.

U sportskoj dvorani „Borik“ održana je svečana akademija organizovana povodom 9. januara, koji vlasti u tom bh entitetu proslavljaju pod motom „Za sva vremena“.

Uz pratnju patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u salu „Borik“ su ušli član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, te predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, te poslanici i ministri iz Republike Srpske i Srbije.

Dodik o 'dvije srpske države'

"Ovo je naš dan, Dan Republike Srpske kojeg proslavljavamo 28. put", poručio je prethodno u obraćanju učesnicima defilea Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider vladajuće RS partije Saveza nezavisnih socijaldemorata (SNSD):

"Ovo je datum kojeg smo odabrali 9. januara 1992. u miru da stvorimo Republiku Srpsku kao izraz zahtjeva, trajnog zahtjeva srpskog naroda za svojom državom. Republika Srpska je danas na ponos svih nas stabilna, mirna, posvećena slobodi i razvoju. Mi Srbi u Republici Srpskoj, a i oni koji su izvan RS i Srbije znaju da nema slobode za srpski narod ako nemaju državu. Zato Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju. Ovo je naš dan, naša proslava", kazao je Dodik.

U svom govoru nije pomenuo odluku Ustavnog suda BiH od 29. marta 2019. godine, kojom je obelježavanje 9. januara u RS okarakterisao kao neustavno. Ustavni sud BiH odluku je doneo u procesu utvrđivanja usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske kazala je kako se svake godine pokazuje da se Republika Srpska razvija.

"Nisu potrebne posebne riječi, sve što želimo je da Republika Srpska traje za sva vremena, zato što nije pravljena za neki period, već da bude stalni okvir za naše živote. Svake godine pokazujemo da razvijamo Republiku Srpsku, ulažemo napore. Naša Republika su naši ljudi, svi muškarci, sve žene, djeca i omladine koja čini Republiku Srpsku. To je potencijal, velika ljubav za Republiku Srpsku i to se ne smije izgubiti, to moramo njegovati. Volimo RS i naš rođendan", kazala je Cvijanović.

OHR podsjeća na odluku Ustavnog suda

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini podsjećaju da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.

"Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH. Također, pozivamo sve političare da pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i djelovanja", navodi za Radio Slobodna Evropa(RSE) glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Salkić traži sankcije

Potpredsjednik RS-a i funkcioner vodeće partije Bošnjaka u BiH Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić, upozorio je da je insistiranje vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

Džeferović tvrdi da je počinjeno krivično djelo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u vrijeme parade u Banjaluci, posetio je Memorijalni centar za žrtve genocida koje su srpske snage počinili 1995. godine nad Bošnjacima, u Potočarima kraj Srebrenice na istoku BiH.

Izjavio je da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH.

Džaferović je ponovio kako 9. januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, te podvukao prošlogodišnju odluku Ustavnog suda.

"Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine", poručio je Džaferović.

SDA proziva bh. pravosuđe

Obilježavanje Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA). Zatražili su da se bh. pravosuđe "prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima" i da počne raditi svoj posao.

"RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona", navode u saopštenju.

SDP o nepoštivanju zakona

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BIH, ocjenjuju kako je obilježavanje neustavnog 9. januara "idealna prilika da "novi fingirani sukob koalicioni partneri Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i SDA, sa svojim priljepcima Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), prodaju kao borbu za ostvarenje svako svog svetog patriotskog cilja".

U saopštenju dodaju da je selektivno poštivanje zakona, od presuda u Strazburu, preko presude o izborima u Mostaru, presude o dvije škole pod jednim krovom, te presudom Sejdić-Finci, pa sve do proslave 9. januara, ustaljivanje prakse da se zakoni ne poštuju nikako.

U Našoj stranci navode da 9. januar ne može biti dan Republike Srpske jer je neustavan i oni podsjećaju na odluku Ustavnog suda BIH.

"Ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija. Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje", piše između ostalog u saopštenju iz Naše stranke.

Orden za Vulina

Obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), počelo je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Republike.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin dobitnik je ordena zastave Republike Srpske (RS) sa zlatnim vijencem. Vulinu je orden dodjeljen kako je rečeno za "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske".

"Priznanje koje sam dobio nije priznanje meni, to je priznanje Srbiji, priznanje Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić, priznanje Srbije i koja ne oklijeva da pomogne Republici Srpskoj i svim Srbima. Ovo je nada da će se Srbi sabrati i da ih nikada više lažne vođe neće svađati", kazao je Vulin nakon što je dobio priznanje.

Vulin je Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije koji je i sam čestitao praznik, nazvao predsjednikom svih Srba i pozvao sve da ga slušaju kada kaže "da se nikada neće ponoviti ni Jasenovac ni Oluja".

Ponovio je da Republika Srpska možda nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku.

"Republiku Srpsku ima ko da čuva i da joj pomogne. Republika Srpska ima svoju Srbiju, a Srbija ima svoju Republiku Srpsku. Srbija poštuje BiH, Srbija garantuje Dejtonski sporazum, ali Srbija iznad svega voli Republiku Srpsku", kazao je Vulin i čestitao praznik.

Patrijah takođe u Banjaluci

Prije dodjele priznanja Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgiji su prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz rata.

U Hramu Hrista Spasitelja bili su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Nakon parade u centru Banjaluke planirano je održavanje svečane akademija na kojoj će se obratiti član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović. Očekuje se da se prisutnima obrati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Obilježavanje širom RS

Uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar se svečano obilježava u svim gradovima i opštinama Republike Srpske.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio ovaj datum.

Veliki broj građana okupio se da isprati svečani defile povodom 9. januara
Veliki broj građana okupio se da isprati svečani defile povodom 9. januara

Odgovor Ustavnog suda

Dan pred obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, iz Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik proglasio neustavnim, su podsjetili da je svaki pravni subjekt dužan poštivati odluke tog suda i da u suprotnom krši Ustav Bosne i Hercegovine.

"Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina", navedeno je u pisanom odgovoru na upit RSE iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je u martu prošle godine osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska.

Pri tome je u odgovoru napomenuto "da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine vrhovni tumač Ustava Bosne i Hercegovine, te da je svaki pravni subjekt dužan poštovati odluke Ustavnog suda i njegove stavove iznijete u tim odlukama budući da svako suprotno ponašanje predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, vladavine prava i podriva autoritet Ustavnog suda BiH".

Kada je počelo?

U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Dok većina u RS-u na taj datum danas gleda sa ponosom, jer je, kako se tvrdi, formiranjem RS-a spriječen nestanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, dotle Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Inače, u Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. održan referendum na kojem su se građani izjasnili o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prije referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Narodne skupštine RS-a da se preispita odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je i rezultate referenduma o Danu RS-a.

XS
SM
MD
LG