Linkovi

BiH

Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu RS


Ovogodišnja proslava neustavnog praznika, 9. januara kao Dana Republike Srpske, Banjaluka
Ovogodišnja proslava neustavnog praznika, 9. januara kao Dana Republike Srpske, Banjaluka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska, povrđeno je za N1 iz Ustavnog suda BiH.

Ovo praktično znači kako 9. januar ne može biti obilježen kao dan Republike Srpske.

"Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. I narednog dana ta će odredba prestati da važi", rekao je za ovaj mediji predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

Ustavni sud BiH je po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića je 2016. donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno te brisao sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a.

Vlasti RS su u oktobru 2016. usvojile su Zakon o Danu RS-a kako bi, navodno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG