Linkovi

Predsjednik Irana odbacio ideju o 'Trumpovom sporazumu'


Hassan Rouhani
Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je danas ideju o novom "Trumpovom sporazumu" kojim bi bio riješen nuklearni spor, rekavši da je to "čudna" ponuda i kritikujući američkog predsjednika zbog stalnog kršenja obećanja.

Rouhani je u televizijskom obraćanju poručio Washingtonu da treba da se vrati sporazumu iz 2015. godine između Teherena i svjetskih sila i dodao da bi Iran mogao da poništi ranije odluke o umanjenju svojih obaveza koje proističu iz tog dokumenta.

Ovim sporazumom ograničen je iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija i ostale ekonomske podsticaje, ali je predsjednik SAD Donald Trump povukao svoju zemlju iz dogovora i ponovo uveo sankcije.

Rouhani je kritikovao evropske zemlje iz ovog sporazuma jer su aktivirale specijalni mehanizam za rješavanje spora i rekao da ni one nisu ispunile svoje obaveze.

Britanski premijer Boris Johnsonn u utorak, 14. januara, izjavio je da bi bilo dobro da se nuklearni sporazum zamjeni "Trumpovim" i da bi to bio odličan napredak.

Američki predsjednik se u poruci na Twitteru, složio sa prijedlogom Borisa Johnsona.

Washington tvrdi da je smisao strožih sankcija da se Teheran prisili da pristane na širi dogovor prema kojem mu se ograničava nuklearni i program vezan za balističke rakete te zahtijeva da prekine proksi ratove u regiji.

Teheran je više puta odbio da pregovara o novom sporazumu dok su na snazi američke sankcije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG