Linkovi

SAD: Nameti koji obeshrabruju korisnike solarne energije


Anya Schoolman
Anya Schoolman

U američkim saveznim državama nastoje se naći načini da se riješi svojevrsni sukob interesa malih korisnika solarne energije i velikih proizvođača i distributera struje.

Korištenje solarne energije u Sjedinjenim Američkim Državama raste po stopi od 60 odsto godišnje. Istovremeno sa tim sve većim oslanjanjem na struju dobijenu kroz solarne panele, uočljiv je i trend prebacivanja troškova održavanja klasične elektro-prenosne mreže na potrošače uobičajenog snabdijevanja strujom.

Jedna od korisnica solarne energije koju takva praksa pogađa je i Anya Schoolman. Živi u jednom vašingtonskom predgrađu u kojem je više od 50 njenih bliskih susjeda, zajednički dijeleći troškove, finasiralo instaliranje solarnih panela na krovovima kuća i prateće opreme i instalacija u kućama.

Za nju su prednosti korištenja solarne energije su očite:

"Ideja da možete uštedjeti podosta novca, da dajete posao lokalnim firmana, da koristite energiju iz čistog izvora .... za mene je bila zaista prihvatljiva."

Sjedinjene Države brzo preuzimaju vođeću poziciju u oblasti solarne tehnologije u svijetu. I mada je, prema statističkim podacima, prošle godine korištenje solarne energije bilo najveće do sada, udio energija sunca je ipak manji od jedan posto u ukupnoj američkoj proizvodnji struje.

I mada tako malo, korištenje solarne energije, ne protiče bez poteškoća.

Anya Schoolman višak struje, ono što ne potroše njeni kućanski aparati, prodaje lokalnoj distrubutivnoj mreži. Na otkup tih viškova lokalni elektro-distributeri uvode posebne dažbine, što male korisnike solarne energije obeshrabruje. I nije to jedino u Washintonu, kaže Anya Schoolman i dodaje:

"U pojedinim mjestima u Alabami, računi za struju onih koji su instalirali solarne panele, umjesto da budu niži idu naviše. Tamošnji distributeri struje uveli su specijalne stavke tako da oni koji koriste solarnu energiju zapravo gube."

Neki stručnjaci iz te oblasti smatraju da su posebne dažbine neophodne da bi ukupni troškovi proizvodnje, prenosa i distribucije struje ravnomjerno opteretili i korisnike solarne i potrošače klasične struje.

Ekonomista David Kreutzer iz fondacije Heritage ističe:

"Dobro je i korisno za one koji imaju krovne solarne sisteme. Ali oni drugi moraju platiti cijenu kompletnog funkcioniranja klasičnog elektro-sistema. Ako ih je manje, ti troškovi po njih srazmjerno moraju biti veći."

U mnogim američkim saveznim državama, a u tome su u Kaliforniji otišli ponajdalje, nastoje se naći načini da se riješi taj svojevrsni sukob interesa između malih korisnika solarne energije i velikih proizvođača i distributera struje.

SAD: Nameti koji obeshrabruju korisnike solarne energije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG