Linkovi

Romeo i Julija u Bagdadu - moderna i neobična verzija Shakespearevog djela


Romeo i Julija u Bagdadu je zapravo dio programa koji je ideja Kraljevske Shakepearove kompanije i koji obuhvata teatarske grupe širom svijeta, a cilj je stvoriti moderne verzije klasičnih djela u znak obilježavanja olimpijskih igara u Londonu.

Romeo i Julija u Bagdadu je jedinstven pristup tom Shakespearovom djelu koje će zasigurno oduševiti publiku u teatru Swan u mjestu Stratford upon Avon, gdje je predstava počela da se prikazuje jučer. Predstavu je napravila Iračka pozorišna kompanija iz Bagdada, a režirao je Monadhil Daood, koji je i prilagodio Shakespearovu dramu.

Priča se odvija u svjetlu sukoba između obitelji, zajednica i generacija u ratom razorenoj zemlji. U Iraku dolazi do sektaških sukoba između muslimana sunita i šiita, te režiser Monadhil Daood sukob između dvije obitelji predstavlja upravo na taj način, kao sukob između jedne šiitske i sunitske obitelji.

Mladi glumci koji glume Romea i Juliju
Mladi glumci koji glume Romea i Juliju

Osjećam da je to potrebno mom narodu u Iraku. Ja svom narodu govorim iz srca. Ovo nije romantičan tekst, ovo je veoma tragičan tekst i moja priča je odraz tragičnog rituala. Ja poznajem svoj narod, poznajem način na koji razmišlja i osjeća, ja se njemu direktno obraćam. U svojoj prvoj predstavi u Bagdadu prije sedmicu dana, rekao sam im da smo veoma loš narod i da imamo užasne probleme otkako je započeo sukob između sunita i šiita, kaže Monadhil Daood.

U predstavi Ahmed Salah Moneka glumi Romea, a Sarwa Rasool glumi Juliju. Oni su predstavu već izveli u Bagdadu, ali su uzbuđeni što je sada predstavljaju britanskoj publici.

Romeo i Julija je međunarodna priča i u svijetu je dobro poznata. Ali kada smo mjesto dešavanja premjestili u Irak i koristili se iračkim slengom, morali smo o Bagdadu detaljno govoriti i izraziti patnju, ali i ljubav koja postoji među iračkim narodom, kaže Ahmed Moneka.

Režiser Monadhil Daood
Režiser Monadhil Daood

Mislim da temeljito izražavamo patnje jednog dijela iračkog naroda i bogatstvo drugog dijela. Ali vjerujem da će irački narod, uz ljubav jednih za druge, ipak pronaći pravo rješenje, okončati svoje patnje i poboljšati stanje u svojoj zemlji, kaže Sarwa Rasool.

Romeo i Julija u Bagdadu je zapravo dio programa koji je ideja Kraljevske Shakepearove kompanije i koji obuhvata teatarske grupe širom svijeta, a cilj je stvoriti moderne verzije klasičnih djela u znak obilježavanja olimpijskih igara u Londonu. Djela se prikazuju u okviru Svjetskog Shakespeare festivala, koji će se u narednih nekoliko mjeseci održavati u Stratford upon Avonu, Londonu i drugim mjestima u Britaniji. Drama se izvodi na arapskom jeziku, sa engleskim prevodom.

XS
SM
MD
LG