Linkovi

Robert Egger čini svijet ljepšim mjestom


Robert Egger, vlasnik Washingtonske centralne kuhinje
Robert Egger, vlasnik Washingtonske centralne kuhinje

Washingtonska centralna kuhinja svakodnevno priprema tisuće jela za vannastavne programe, utočišta za beskućnike i centre za liječenje ovisnosti o drogama diljem glavnog grada Amerike.

Osnivač organizacije Robert Egger kaže da je sve počelo prije 20 godina kada je držao noćni klub. Jedne večeri, kada je pomagao volonterskoj grupi u podjeli hrane, iznenadio se koliko to košta. "Pomislio sam na hrpe preostale hrane koju restorani bacaju. Neko bi mogao iskoristiti tu hranu. Sa manje novca bi se moglo nahraniti više ljudi."

I upravo je to uradio. Započeo je svoju fondaciju za prehranjivanje gladnih. Ali to nije sve.Također je osnovao program kulinarstvog treninga, kako bi onima u nuždi, obezbijedio priliku za posao. Nadao je da grad uštedi 5 milijuna dolara godišnje koristeći hranu koju doniraju restorani. A ti novci se mogu iskoristiti za druge programe.

"Naprimjer centri za liječenje ovisnosti o drogama mogu primiti više ljudi, te se oni mogu pripremati za ovakve programe, gdje će naučiti kuhati recimo.", kaže Egger.

Kuhar Jerald Thomas je sudjelovao u kulinarskom programu nakon liječenja od alkoholizma. Sada, 10 godina poslije on vodi svoju kuhinju. "Ovo je globalan problem. Robert je počeo prije 20 godina, kada je hranio 150 ljudi. Nikada ne biste pomislili da je moguće da sada hrani 4500. "

Međutim, za ovoliki rad potreban je i veliki broj volontera-oko 1400 godišnje, koji pripomažu kako god uspiju i znaju. Egger potiče sviju da potraže riješenja izvan dobrotvornih organizacija:

"Amerika svake godine potroši oko 300 milijardi dolara na donacije. Ali i dalje su nam puni zatvori, na ulicama i dalje ima beskućnika, i i dalje ima jednak broj siromašne djece kao prije 40 godina. Donacije zvuče dobro i korisno, ali očito nema velike koristi od njih. "

William Ellis trenira za kuhara. On kaže da mu je program veoma koristan: "Učimo različite stvari, od poslovnog obučavanja, stjecanja životnih vrlina do suočavanja sa ovisnostima."

Robert Egger kaže da uspjeh njegove organizacije leži u praksiranju tradicionalnih metoda filantropije. "Koristimo hranu koja se baca, pomažemo ljudima sa margina društva, uključujemo volontere koji žele biti dio nečega većega od njih, korisitimo i kuhinje koje nisu korištene. Kuhari koji imaju poslove pristali su poučavati druge svojim vrlinama - mi smo u stvari samo reorganizirali stvari.", kaže Egger.

Sav trud je rezultirao zdravim jelima za ljude u obrazovnom centru za odrasle Living Wages, koji koriste usluge organizacije. A u kuhinji, Egger kaže da hrana radi upravo ono što i treba, jača tijela i obogaćuje umove.

XS
SM
MD
LG