Linkovi

Najveći privatni vlak na svijetu


Vagon zvan Pie Car, blagovaonica i društveni centar
Vagon zvan Pie Car, blagovaonica i društveni centar

Vlak kao pravo naselje, jedino nema poštanskog broja

Ime Ringling Brothers and Barnum & Bailey dobro je poznato mnogima u svijetu jer to je ime jednog od najspektakularnijih u svijetu cirkusa, najstarijeg cirkusa u Sjedinjenim Državama. Započeo je s predstavama početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Neke su se tradicije zadržale i ostale iste i više od stoljeća kasnije kao što je, primjerice, putovanje vlakom, od mjesta do mjesta. Kompanija ima dva vlaka, dvije pune željezničke kompozicije; na tračnicama su i u pokretu u isto vrijeme jer prevoze dvije različite skupine cirkuskih umjetnika.

Najnovija predstava cirkusa Ringling Bros. And Barnum & Bailey nosi naziv Dragons, Zmajevi.

Upravitelj cirkusa Jonathan Iverson bivši je operni pjevač koji se cirkusu pridružio prije otprilike 10 godina. Privukle su ga povijest i mistika onog njegovog drugog, jednako poznatog imena – The Greatest Show on Earth”, Najveća predstava na svijetu.

“Dio te mistike i najveći je u svijetu vlak u privatnom vlasništvu. Volim taj vlak. Tri stotine i pedeset izvođača, osoblje, radnici, životinje… svi putujemo zajedno, vlakom, preko Amerike. Najveći car-pool u svijetu.”

Taj “car-pool,” sa 60 željezničkih vagona, duži od jednog i pol kilometra, prelazi Amerikom uzduž i poprijeko 11 mjeseci u godini. Kao i druge obitelji tako i Iverson, njegova supruga i njihovo dvoje djece imaju na raspolaganju cijeli vagon – u njima se kuha, jede, spava, tušira, pere rublje…žive životi, kao kod kuće.

“Divno je i zabavno je. Kao da smo svaki tjedan na mini godišnjem. Imamo prilike vidjeti Ameriku, doista je lijepa.”

Alex Barney, druga generacija klauna, slaže se s tom konstatacijom.

“Kad putujete vlakom, prolazite preko zabačenih, pustih dijelova da biste došli do gradova i tako imate prilike vidjeti što je ostalo nenapučeno, još netaknuto. Putovanje vlakom je definitivno jedan od najljepših aspekata ovog posla.”

Obiteljskih je vagona trideset i dva; u sredini je onaj nazvan Pie Car, koji ima posebnu kuhinju i dio gdje se može jesti. Taj je vagon i mjesto društvenog okupljanja.

Kuhinju vode chef Michael Vaughan i njegova ekipa od šest osoba. Kuhanje je, kaže on, kao za obitelj samo što je obitelj velika! “Svi oni rade zajedno, svi umjetnici, klaunovi… svi žive zajedno kao u obitelji.”

U svakom novom mjestu u kojemu se cirkus zaustavlja, chef Vaughan postavlja još jednu kuhinju u kojoj se, kad je predstava gotova, održava zabava.

Dok njihovi roditelji rade, djeca idu u školu. Cirkus ima učionicu i nastavnicu – Mannu Kettles.

“Iz mojeg iskustva u radu sa Ringlingom, mnoga djeca postižu bolje rezultate od onih u regularnim školama. Zato što se ovdje radi u manjim grupama pa se djeci poklanja više vremena, više je i mogućnosti za pojedinačni rad s učenicima.”

Sofija Petrov, sedmogodišnja djevojčica iz Mađarske, kaže da voli cirkusku školu. “Sviđa mi se, upoznajem mnogo nove djece, iz cijeloga svijeta.”

U predstavi Dragons, 142. showu cirkusa Ringling Brothers and Barnum & Bailey, sudjeluju umjetnici iz 18 zemalja. Akrobat Paolo Dos Santos je iz Brazila. Slavi rođendan svoja dva sina prije showa.

“Svi su ovdje, divan trenutak. Moji prijatelji su tu, moja djeca su tu. Živimo zajedno, zabavljamo se zajedno, svi radimo zajedno.”

Na svakoj novoj postaji članovi cirkusa imaju priliku otići u grad, obaviti razne poslove, bilo autobusom ili osobnim automobilima, koji se također prevoze vlakom, zajedno s njihovim vlasnicima.

Upravitelj cirkusa Jonathan Iverson i kaže da je cirkuski vlak kao pravo naselje, jedino nema poštanskog broja.

“Ovo je naša kuća. Ono što se stalno mijenja, to je vrt oko nje. Danas je to, možda, Hershey Park, u Pennsylvaniji, sutra Grand Canyon, u Arizoni... to je najveća draž ovog posla. Ali bez obzira gdje se u Americi nalazimo, uvijek smo kod kuće.”

I to je ono što toj zajednici na kotačima vlaka i u vječnom pokretu, dodaje upravitelj Iverson, daje osjećaj stabilnosti.

XS
SM
MD
LG