Linkovi

Richard Howitt: 'Mnogima u Europi drago je što Turska prijeti u vezi s Ciprom'


Premijer Erdogan u svom uredu
Premijer Erdogan u svom uredu

Turski premijer upozorio je Europsku uniju da će – ako Cipar u skoroj budućnosti preuzme predsjedništvo nad Unijom – Ankara zamrznuti odnose s Bruxellesom.

Prema Turskoj, Cipar bi mogao stupiti na polugodišnje čelno mjesto u Europskoj uniji tek nakon što se postigne sporazum o ujedinjenju otoka, koji je već desetljećima podijeljen na grčki i turski dio. Kako iz Istambula javlja Dorian Jones, Turska se u novije vrijeme vrlo oštro postavlja kada je u pitanju Cipar.

Turski premijer Erdogan posjetio je sjeverni, turski dio Cipra nedavno, prilikom obilježavanja 37. godišnjice turske invazije, nakon koje je ovaj otok podijeljen. Turska je 1974. napala Cipar jer su postojale glasine da će doći do državnog udara koji je, navodno, pomagala Grčka. Bez obzira na napore Ujedinjenih naroda, otok je i danas podijeljen. Premijer Tajip Erdogan je upozorio da je sve manje vremena da se otok ujedini.

On je rekao da šanse za ujedinjenje neće postojati vječno. Također, rekao je da je podjela otoka, za tursku stranu, postala neizdrživa. Erdogan je također dodao da njegova vlada povlači ustupke koje je dala 2004., u okviru mirovnog plana UN-a. U skladu s tim planom održan je referendum – na kojem su ciparski Turci glasali za ponovno ujedinjenje zemlje, a Grci protiv toga.

Ioannis Grigoriadis, profesor sveučilišta Bilkent u Ankari, kaže da je Erdoganova izjava vrlo ozlovoljila ciparske Grke: "Ova posljednja izjava neće pomoći u oživljavanju pregovora. U grčkom dijelu Cipra i u Grčkoj bilo je nada da će Erdogan voditi umjereniju politiku. Oni su se nadali obnovi pregovora."

Richard Howitt, predstavnik socijalističkih stranaka u Europskom parlamentu koji prati odnose s Turskom, kaže da su prijetnje turskog premijera kontraproduktivne: "Naravno da nije dobro kada se prijeti prestankom komuniciranja. Jer, za mnoge u Europi ovakva je turska prijetnja zapravo dobrodošla. Protivnicima Turske drago je što ona prijeti zamrzavanjem odnosa. Oni će nakon toga predložiti potpuni prestanak kontakata s Turskom, u vezi njezina mogućeg članstva."

Turska o tome pregovara od 2005, no Ankara nije zadovoljna zbog toga što je napredak spor. Bez obzira na Cipar, turskom članstvu se protive Francuska i Njemačka. Međutim, u ovom trenutku turska ekonomija raste najbrže od svih europskih. Prijetnje iz Bruxellesa više ne uzbuđuju Tursku kao u prošlosti. Naime, premijer Erdogan je najavio da će njegova zemlja početi postupati neovisno o drugima, ako se Cipar do sljedeće godine ne ujedini. U ovom trenutku, međutim, republiku ciparskih Turaka na sjeveru otoka diplomatski priznaje jedino Turska.

Čengiz Aktar, politolog s istanbulskog sveučilišta Bahčešehir smatra međutim da nije dobro da Turska prijeti: "To bi moglo imati vrlo ozbiljne posljedice. Europska unija bi preispitala svoj stav prema Turskoj. Jer, pokušaj jednostranog ujedinjenja Cipra od strane Turske značilo bi aneksiju teritorija jedne članice Unije."

Ali, turska vlada upozorava da su sadašnji napori UN-a na ujedinjenju ujedno i posljednji.

Do sada se u inozemstvu ovakva retorika smatrala – jedino retorikom. No, nakon nedavnih izjava premijera Erdogana čini se da je Ankara odlučna riješiti problem u sljedećih nekoliko mjeseci, na bilo koji način.

XS
SM
MD
LG