Linkovi

Rhythm'n'Blues, zarazna glazba koju svi mogu razumjeti jer dolazi iz srca


Rhythm'n'Blues, zarazna glazba koju svi mogu razumjeti jer dolazi iz srca

Taj je glazbeni žanr i dalje duboko ukorijenjen u kulturu Amerikanaca crnačkog podrijetla, no on danas predstavlja i zajednički naziv za različite oblike plesne glazbe

Rhythm and Blues, ili R&B glazba, žanr je glazbe Amerikanaca afričkog podrijetla koji je u posljednjih 70 godina izgradio za sebe posebno mjesto u popularnoj kulturi. R&B je uvezen u zemlje diljem svijeta bez obzira na jezične razlike, a njegovi su izvodjači postali slavni. R&B i njegova evolucija predmet su posebne izložbe u institutu Smitshonian u gradu Washingtonu. Chris Simkins je pripremio prilog o povijesti R&B glazbe i o ljudima koji su radili na njegovoj promidžbi diljem svijeta.

Rhythm and Blues je američko blago sa snažnim utjecajem na popularnu kulturu. The Funk Brothers, slavni sastav iz 1960-tih, izvodio je poznate R&B skladbe na festivalu narodne glazbe održanom u Washingtonu. Rhythm and Blues su izmislili Amerikanci afričkog podrijetla prije više od 70 godina. Ime R&B se koristilo u marketinške svrhe no ono se odnosi na različite glazbene stilove, medju kojima su gospel i električni blues, koji je popularizirao gitarist BB King.

I nakon sedamdeset godina R&B je i dalje jako popularan. Koncertu u Washingtonu prisustvovale su tisuće poklonika, mladih i starih, koji su došli slušati glazbu i plesati. Neki su se prisjetili plesnih koraka iz popularne televizijske emisije „Soul Train“ koja je bila na programu 35 godina.

Lonnie Bunch je direktor nacionalnog muzeja povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla: „Shvatio sam da je to glazba koja govori puno toga o Americi, no to je i glazba koja govori o patnji i o izdržljivosti. Na neki način to je univerzalna glazba i zato je tako zarazna. Zbog toga je možete čuti bilo gdje u svijetu.“

Dugogodišnji R&B pjevač Jerry Williams, poznat pod imenom Swamp Dogg, nastupio je na festivalu. Kaže da su legende iz 40-tih godina prošlog stoljeća utjecale na njega i njegov sastav. Tijekom 50-tih i 60-tih pjevač James Brown je oduševljavao svoje poklonike s novim, brzim R&B stilom, koji je kasnije definirao Rock and Roll glazbu. Nedugo zatim ženski izvodjači poput Diane Ross i sastava Supremes iskoristili su uspjeh R&B-ja.

Mable John je takodjer posjetila ovaj festival u organizaciji Smithsoniana. Ona je bila prvi ženski izvodjač koji je potpisao ugovor s diskografskom kućom Motown, i pjevala je prateći glas legendarnom Rayu Charlesu. Mable John kaže da je R&B umjetnički oblik koji svatko razumije: „ Rhythm and Blues je ritam i poruka iz srca. Ako vas srce boli to možete izraziti putem njega, ako vam je srce veselo i to možete izraziti putem njega, što god želite izreći , sve možete reci s R&B-jem, on ima dušu.“

Tijekom 70-tih i 80-tih, izvodjači poput sastava Temptations i Michaela Jacksona proširili su popularnost R&B-ja na globalnoj razini. Danas, R&B se i dalje razvija. Taj je glazbeni žanr i dalje duboko ukorijenjen u kulturu Amerikanaca crnačkog podrijetla, no on danas predstavlja i zajednički naziv za različite oblike plesne glazbe. Mnogi misle da će ta glazba i dalje biti sve popularnija, jer nadilazi razlike u godinama, u rasi, kao i društvene podjele.

XS
SM
MD
LG