Linkovi

Rhythm'n'Blues, zarazna glazba koju svi mogu razumjeti jer dolazi iz srca


Rhythm'n'Blues, zarazna glazba koju svi mogu razumjeti jer dolazi iz srca
Rhythm'n'Blues, zarazna glazba koju svi mogu razumjeti jer dolazi iz srca

Taj je glazbeni žanr i dalje duboko ukorijenjen u kulturu Amerikanaca crnačkog podrijetla, no on danas predstavlja i zajednički naziv za različite oblike plesne glazbe

Rhythm and Blues, ili R&B glazba, žanr je glazbe Amerikanaca afričkog podrijetla koji je u posljednjih 70 godina izgradio za sebe posebno mjesto u popularnoj kulturi. R&B je uvezen u zemlje diljem svijeta bez obzira na jezične razlike, a njegovi su izvodjači postali slavni. R&B i njegova evolucija predmet su posebne izložbe u institutu Smitshonian u gradu Washingtonu. Chris Simkins je pripremio prilog o povijesti R&B glazbe i o ljudima koji su radili na njegovoj promidžbi diljem svijeta.

Rhythm and Blues je američko blago sa snažnim utjecajem na popularnu kulturu. The Funk Brothers, slavni sastav iz 1960-tih, izvodio je poznate R&B skladbe na festivalu narodne glazbe održanom u Washingtonu. Rhythm and Blues su izmislili Amerikanci afričkog podrijetla prije više od 70 godina. Ime R&B se koristilo u marketinške svrhe no ono se odnosi na različite glazbene stilove, medju kojima su gospel i električni blues, koji je popularizirao gitarist BB King.

I nakon sedamdeset godina R&B je i dalje jako popularan. Koncertu u Washingtonu prisustvovale su tisuće poklonika, mladih i starih, koji su došli slušati glazbu i plesati. Neki su se prisjetili plesnih koraka iz popularne televizijske emisije „Soul Train“ koja je bila na programu 35 godina.

Lonnie Bunch je direktor nacionalnog muzeja povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla: „Shvatio sam da je to glazba koja govori puno toga o Americi, no to je i glazba koja govori o patnji i o izdržljivosti. Na neki način to je univerzalna glazba i zato je tako zarazna. Zbog toga je možete čuti bilo gdje u svijetu.“

Dugogodišnji R&B pjevač Jerry Williams, poznat pod imenom Swamp Dogg, nastupio je na festivalu. Kaže da su legende iz 40-tih godina prošlog stoljeća utjecale na njega i njegov sastav. Tijekom 50-tih i 60-tih pjevač James Brown je oduševljavao svoje poklonike s novim, brzim R&B stilom, koji je kasnije definirao Rock and Roll glazbu. Nedugo zatim ženski izvodjači poput Diane Ross i sastava Supremes iskoristili su uspjeh R&B-ja.

Mable John je takodjer posjetila ovaj festival u organizaciji Smithsoniana. Ona je bila prvi ženski izvodjač koji je potpisao ugovor s diskografskom kućom Motown, i pjevala je prateći glas legendarnom Rayu Charlesu. Mable John kaže da je R&B umjetnički oblik koji svatko razumije: „ Rhythm and Blues je ritam i poruka iz srca. Ako vas srce boli to možete izraziti putem njega, ako vam je srce veselo i to možete izraziti putem njega, što god želite izreći , sve možete reci s R&B-jem, on ima dušu.“

Tijekom 70-tih i 80-tih, izvodjači poput sastava Temptations i Michaela Jacksona proširili su popularnost R&B-ja na globalnoj razini. Danas, R&B se i dalje razvija. Taj je glazbeni žanr i dalje duboko ukorijenjen u kulturu Amerikanaca crnačkog podrijetla, no on danas predstavlja i zajednički naziv za različite oblike plesne glazbe. Mnogi misle da će ta glazba i dalje biti sve popularnija, jer nadilazi razlike u godinama, u rasi, kao i društvene podjele.

XS
SM
MD
LG