Linkovi

Nema zapošljavanja u svrhu kontrole institucija u FBiH


Federalni revizori namjeravali pojačati kontrolu
Federalni revizori namjeravali pojačati kontrolu

Uredu za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), koji kontroliše budžetsku potrošnju i rad institucija, Federalno ministarstvo finansija je okrenulo leđa, kažu iz Ureda.

Ove godine revizori su planirali povećati obim posla, a za što su im potrebna sredstva. Umjesto toga, Federalno ministarstvo, na čijem čelu je Jelka Miličević, odbilo je prihvatiti prijedlog za dodatnim finansijama.

„Ured za reviziju institucija u FBiH želi postići generalno povjerenje javnosti u zakonito, odgovorno, efikasno i efektivno korištenje resursa i delegiranje odgovornosti na vlade, njene institucije i javne dužnosnike”, navodi se na internet stranice Ureda.

Iz Ministarstva su saopćili kako Ured za reviziju nije prihvatio poziv na konsultacije u vezi budžeta. Iz Ureda tvrde da su poziv za konsultacije dobili nakon što im je Ministarstvo umanjilo budžet i kao takav odobrila Vlada FBiH.

Ministarstvo navodi kako Ured nije dostavio budžetski zahtjev u roku, odnosno do 15. augusta 2016. godine. Iz Ureda to negiraju, te dokumentom koji su objavili dokazuju kako su to učinili tri dana prije isteka roka.

U konačnici je revizorima umanjen budžetski zahtjev za 1.400.000 konvertibilnih marak (KM) za ovu godinu. Ured dematuje Ministarstvo i da im je uvažena većina zahtjeva, pogotovo onih koji se odnose na materijalne troškove.

„Zahtjev ureda za reviziju odobren je samo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove, gdje od strane Ureda nije ni bilo zahtjeva za povećanjem sredstava”, saopćili su.

Kažu da su im je umanjeno sve ono za što su tražili uvećanje.

Revizori su planirali povećati posao za oko 40 posto, te su im, kako kažu, potrebni novi ljudi i dodatna finansijska sredstva. Između ostalog, tražili su sredstva za 11 novih uposlenika.

Propisi kažu da Ured dostavlja nacrt budžeta Parlamentarnoj komisiji, a zatim Federalnom ministarstvu finansija kako bi se predloženi nacrt uključio u godišnji budžet FBiH.

Kažu da im je Parlamentarna komisija odobrila predloženi budžet. Navode da je jedina obaveza Ministarstva finansija bila da budžet, kao takav, uvrste u nacrt budžeta FBiH.

Nisu, kako su saopćili, zadovoljni ni komunikacijom sa Ministarstvom. Rekli su da su se javili iz Ministarstva tek nakon što je usvojen budžet FBiH, a samim tim i manji budžet za Ured revizije.

Iz Ministarstva su saopćili da ne žele ugrožavati finansijsku i organizacijsku nezavinsost revizora.

Kažu da nisu mogli odobriti finansije za nove uposlenike jer bi to bilo u suprotnosti sa zaključkom Vlade FBiH prema kojem se ograničilo zapošljavanje u federalne institucije.

„Federalno ministarstvo financija planira budžet FBiH sukladno politikama Federalne vlade koje se u velikoj mjeri oslanjaju na obveze koje je Vlada preuzela Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Provedba tih politika se ravnomjerno odnosi na sve korisnike budžetskih sredstava, pa tako i na Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH”, saopćeno je iz Ministarstva.

I Ureda za reviziju kažu: „Ne prihvatanjem prijedlog Ureda za prijem potrebnih kadrova, Ministarstvo je prekršilo važeće propise i međunarodne standarde, čime je dovelo finansijsku nezavinost i rad Ureda.”

Dodali su da im nije udovoljeno ni finansijskom prijedlogu za 2018. i 2019. godini. U izvještaju Evropske komisije za 2016. godinu se kaže kako Ured za reviziju institucija FBiH ne raspolaže dovoljnim kapacitetima.

XS
SM
MD
LG