Linkovi

Reuters: Američki tužioci preporučuju da Sekretarijat za pravosuđe krivično optuži Boeing


Logo kompanije Boeing na avionu 737 MAX na međunarodnoj avijatičarskoj izložbi u Farnboroughu u Velikoj Britaniji, 20. jula 2022. (Reuters/Peter Cziborra)
Logo kompanije Boeing na avionu 737 MAX na međunarodnoj avijatičarskoj izložbi u Farnboroughu u Velikoj Britaniji, 20. jula 2022. (Reuters/Peter Cziborra)

Američki tužioci preporučuju višim zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe da podnesu krivičnu prijavu protiv kompanije Boeing nakon što su utvrdili da je proizvođač aviona prekršio nagodbu u vezi sa dvije smrtonosne nesreće, rekle su za Reuters dvije osobe upoznate s tim slučajem.

Sekretarijat mora odlučiti do 7. jula da li će krivično goniti Boeing. Preporuka tužilaca koji vode slučaj nije ranije objavljena.

Zvaničnici su u maju utvrdili da je kompanija prekršila sporazum iz 2021. koji je zaštitio Boeing od krivične optužbe za udruživanje radi činjenja prevare proizašle iz dvije smrtonosne nesreće 2018. i 2019. u kojima se srušio tip aviona 737 MAX

Prema sporazumu iz 2021. godine, Sekretarijat za pravosuđe je pristao je da ne goni Boeing zbog navoda da je prevario Federalnu upravu vazduhoplovstva, sve dok kompanija preispita svoju praksu usklađenosti i redovno podnosi izvještaje. Boeing je takođe pristao da platiti 2,5 milijarde dolara za nagodbu u toj istrazi.

Iz Boeinga su odbili da komentarišu ovaj slučaj. Ranije su naveli da su "ispoštovali uslove" nagodbe iz 2021., koja je imala trogodišnji rok i poznata je kao sporazum o odloženom krivičnom gonjenju. Boeing je Sekretarijatu za pravosuđe ranije ovog mjeseca naveo da se ne slaže sa tvrdnjom da je kompanija prekršila nagodbu.

Portparol Sekretarijata pravosuđa odbio je da komentariše ovu temu.

Dvije strane razgovaraju o potencijalnom rješavanju istrage Sekretarijata pravosuđa i nema garancije da će zvaničnici nastaviti sa procesom podizanja optužnice rekla su dva izvora Reutersu.

Krivične optužbe bi produbile krizu u kompaniji Boeing, koja se suočila sa intenzivnim nadzorom američkih tužilaca, regulatora i zakonodavaca nakon što je jednom od njenih aviona iz flote "Alaska Airlines" otpao dio sa vrata 5. januara, zbog čega je avion morao prinudno da sleti. To se dogodilo samo dva dana pije nego je istekla nagodba iz 2021.

Izvori Reutersa nisu precizirali o kakvim krivičnim optužbama razmišljaju zvaničnici Sekretarijata. Alterantivno, umjesto da krivično goni Boeing, Sekretarijat bi mogao produžiti nagodbu iz 2021. za godinu dana ili predložiti nove, strožije uslove.

Pored finansijskih kazni, najstrože nagodbe obično uključuju treću stranu koja će nadgledati usklađenost kompanije. Sekretarijat takođe može zahtijevati od kompanije da prizna svoje nedjela priznavanjem krivice.

Boeing je možda spreman da plati kaznu i pristane na nadzor, ali vjeruje da bi priznanje krivice, koje obično uključuje dodatna ograničenja poslovanja, moglo biti previše štetno, rekao je jedan od izvora Reutersa. Boeing ostvaruje značajan prihod od ugovora s vladom SAD, uključujući Pentagon, što bi moglo biti ugroženo presudoim za krivično djelo, rekao je jedan od izvora.

Rođaci žrtava dvije fatalne nesreće aviona 737 MAX dugo su kritikovali sporazum iz 2021. godine, tvrdeći da su zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe trebali krivično goniti kompaniju i njene rukovodioce.

Na pretresu u Senatu u junu, izvršni direktor Dave Calhoun je priznao nedostatke kompanije u pogledu bezbjednosti i izvinio se porodicama koje su izgubile najmilije.

Prošle sedmice, porodice su vršile pritisak na tužioce da zatraže kaznu od skoro 25 milijardi dolara protiv proizvođača aviona i krenu dalje sa krivičnim gonjenjem.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG