Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati kritiziraju američku pomoć inozemstvu


Isporuka američkog brašna u organizaciji US AID-a u mjestu Jenin na Zapadnoj obali
Isporuka američkog brašna u organizaciji US AID-a u mjestu Jenin na Zapadnoj obali

Ron Paul: "Ustav nam ne daje pravo da uzimamo od građana novac i šaljemo ga drugim zemljama. Po meni, to znači ovo – uzimamo od siromašnih Amerikanaca da bi pomogli bogatima u siromašnim zemljama."

Za nešto više od dva mjeseca – 3. siječnja – održat će se prvi stranački izbori na kojima će se u saveznoj državi Iowa pristaše Republikanske stranke izjasniti koji bi političar sljedeće godine trebao biti protivnik predsjedniku Baracku Obami, na izborima u studenom.

Domaća politika dominira utrkom za predsjedničku nomianciju Republikanske stranke. Međutim, povremeno se raspravlja i o vanjskoj – pogotovo o američkoj pomoći drugim državama.

Nekoliko je republikanskih aspiranata na nedavnoj televizijskoj debati u Las Vegasu naglasilo da će – ako dođu u Bijelu kuću – smanjiti pomoć stranim zemljama. Jedan od njih je guverner Texasa Rick Perry. "Moramo ozbiljno prodiskutirati o našoj pomoći inozemstvu" - rekao je Perry.

Kongresnik Ron Paul, koji uživa podršku dobrog dijela Pokreta Čajanke, smatra da Sjedinjene Države uopće ne bi trebale davati pomoć stranim zemljama: "Ustav nam ne daje pravo da uzimamo od građana novac i šaljemo ga drugim zemljama. Po meni, to znači ovo – uzimamo od siromašnih Amerikanaca da bi pomogli bogatima u siromašnim zemljama."

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney – u ovom trenutku najpopularniji kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke – kaže da bi on pomoć inozemstvu smanjio, zbog loše ekonomske situacije u Americi. "Nema smisla posuđivati od Kine da bi se u neku drugu zemlju poslala američka humanitarna pomoć. Neka im Kina pomogne" - rekao je u debati u Las vegasu Mitt Romney.

Ali, na ovakva stajališta reagirali su neki protestantski pastori i aktivisti iz vjerskih zajednica koje su angažirane u humanitarnim naporima u inozemstvu. Smanjenje pomoći inozemstvu – kakvo predlažu republikanski političari – oni su nazvali 'neodogovornim i nemoralnim'. Jedan od njih je Richard Cizik, direktor organizacije koja se zove Evangeličko partnerstvo za opće dobro. "Svi programi pomoći inozemstvu su u našem nacionalnom interesu. Ako pitate nas evangelike, oni su važni jer izražavaju naše vrijednosti, vrijednosti Biblije. Jedna od njih je briga za bližnjega" - izjavio je Richard Cizik.

Vanjskopolitička analitičarka Heather Hurlburt, direktorica organizacije koja se naziva National Security Network, također kritizira republikanske aspirante na Bijelu kuću: "Ankete pokazuju da su Amerikanci vrlo svjesni činjence da je svijet vrlo povezan te da nam je dužnost kao američkih građana da pomognemo ljudima u drugim zemljama."

Heather Hurlburt kaže da je problem u tome što prosječni Amerikanac nije svjestan da američka pomoć inozemstvu predstavlja izrazito malen dio državnog proračuna: "To je manje od jednog posto naših ukupnih godišnjih izdataka. Ali kada anketirate ljude, onda vidite da su neinformirani – oni misle da stranim zemljama, na ime pomoći, odlazi i do 20 posto državnog proračuna. Kada ih pitate koliko bi trebala biti pomoć inozemstvu – kažu između pet i deset posto. Znači pet do deset puta više od stvarne svote koja se izdvaja za uglavnom siromašne zemlje."

U pomoći inozemstvu, republikanski će kandidati vjerojatno razgovarati već za dva tjedna, na televizijskoj debati koja će biti posvećena isključivo vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG