Linkovi

Republikanci osigurali većinu u Predstavničkom domu Kongresa


Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)

Republikanska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa - čime se djelimično vratila na vlast u Sjedinjenim Državama.

Više od nedjelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbijedili 218 mjesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom tijelu američke zakonodavne vlasti.

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa - jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utiču na agendu aktuelnog predsjednika Joea Bidena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on, ili članovi njegove porodice.

Međutim, vjerovatna tijesna republikanska većina, kako piše AP, predstavljaće izazov za republikanske lidere i i njihove sposobnosti da vode Predstavnički dom.

Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin McCarthy – uprkos tome što je, za sada, neizvesna podrška dela konzervativnijih republikanaca.

"Amerikanci su spremni za novi smjer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata", napisao je on po objavi o uspjehu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa

Predsjednik Joe Biden čestitao je McCarthyju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

"Građani traže od nas da radimo za njih. Sarađivaću sa bilo kim, republikancem ili demokratom - koji sa mnom želi da radi na ispostavi rezultata", poručio je Biden u saopštenju Bijele kuće.

AP procjenjuje da bi republikanci mogli osvojiti najtanju većina jedne stranke na američkim izborima u 21. vijeku – koja se može porediti sa slučajem iz 2001. kada je ta partija ostvarila većinu od svega devet mjesta.

Odnos snaga bio je 221-212 u korist republikanaca, neračunajući dva nezavisna člana tadašnjeg Kongresa.

Rezultat republikanaca ne odgovara predviđanjima o njihovoj velikoj pobjedi na izborima održanim na polovini mandata američke administracije, ili takozvanom crvenom talasu – čija su osnova bili ekonomski izazovi širom zemlje i smanjena popularnost predsjednika Bidena.

Demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG