Linkovi

Republikanci objavili nacrt zakona o vojnoj pomoći Izraelu, ne i Ukrajini


Predsjednik Joe Biden sa vođom manjine u Domu Hakeem Jeffries, D-N.Y., i predsjednikom Doma Mikeom Johnsonom iz La.
Predsjednik Joe Biden sa vođom manjine u Domu Hakeem Jeffries, D-N.Y., i predsjednikom Doma Mikeom Johnsonom iz La.

Republikanci u Predstavničkom domu idu s paketom od 17,6 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu i popunjavanju američkog oružja, ali izostavlja dodatnu pomoć Ukrajini, naglašavajući izazove s kojima se suočavaju pristalice sveobuhvatnog paketa nacionalne sigurnosti.

Ovaj potez daje predsjedniku Mikeu Johnsonu i republikancima u Predstavničkom domu priliku da pokažu podršku Izraelu, iako su male šanse da će Senat pristati. U međuvremenu, očekuje se tekst šireg kompromisa Senata, a ključno probno glasanje o tom paketu biće održano tokom sedmice.

Johnson je rekao da je rukovodstvo Senata svjesno da je neuključivanjem Predstavničkog doma u svoje pregovore eliminisalo mogućnost brzog razmatranja bilo kakvog zakona.

“Kao što sam dosljedno govorio u posljednja tri mjeseca, Dom će morati poraditi svojom voljom na ovim pitanjima i morat će se pozabaviti našim prioritetima”, rekao je Johnson u pismu kolegama.

Dom je već odobrio paket vojne pomoći od gotovo 14,5 milijardi dolara za Izrael u novembru koji je Senat odbio da prihvati. Republikanci su takođe insistirali da se to plati rezovima na drugim mjestima. Nacrt zakona ciljao je na smanjenje prihoda od Internal Revenue Service, iako je nestranački Ured za budžet Kongresa rekao da bi to na kraju koštalo saveznu vladu neto 12,5 milijardi dolara zbog izgubljenog prihoda od naplate poreza.

Taktika uključivanja rezova IRS-a također je to pretvorila u više stranački stav, 226-196 glasova. Johnson je u svom pismu kolegama rekao da bi uklanjanje kompenzacija trebalo omogućiti brz prolaz izraelske pomoći.

"Tokom debate u Predstavničkom domu i u brojnim kasnijim izjavama, demokrate su jasno stavile do znanja da je njihova primarna primjedba na originalni zakonski prijedlog Predstavničkog doma bila njegova kompenzacija", rekao je Johnson. “Senat više neće imati izgovore, koliko god bili pogrešni, protiv brzog usvajanja ove kritične podrške našem savezniku.”

Poslanik Ken Calvert, R-Kalifornija, objavio je tekst zakona o vojnoj pomoći za Izrael. Obezbedilo bi 4 milijarde dolara za dopunu sistema protivraketne odbrane i 1,2 milijarde dolara za suzbijanje raketa kratkog dometa i minobacačkih prijetnji. Tu su i sredstva za nabavku naprednih sistema naoružanja i za unaprijeđenje proizvodnje artiljerije i druge municije.

Kako bi se osiguralo da podrška ne ugrozi spremnost SAD-a, uključuje 4,4 milijarde dolara za popunu američkih zaliha oružja koje je dostavljeno Izraelu. Tu je i 3,3 milijarde dolara za tekuće američke vojne operacije u regionu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG