Linkovi

Republikanci kritikuju Bidena zbog obustavljanja dijela isporuka oružja Izraelu


Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha u južnom pojasu Gaze istovaruju svoje stvari iz kamiona po dolasku da u Khan Yunis 12. maja 2024.
Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha u južnom pojasu Gaze istovaruju svoje stvari iz kamiona po dolasku da u Khan Yunis 12. maja 2024.

Izrael je u nedjelju obilježio Dan sjećanja na svoje poginule vojnike i žrtve terora. Sa druge strane granice, Palestinci su slijedili naredbe o evakuaciji pred širenje vojnih operacija Izraela protiv Hamasa u Rafi na jugu Gaze.

Ono što se događa na drugom kraju svijeta ima odjeka i na predizbornu kampanju u Sjedinjenim Državama. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump govorio je o ratu Izraela protiv Hamasa dok se obraćao grupi od gotovo 100.000 svojih simpatizera u New Jerseyju.

„Ne bi bilo rata u Gazi da sam ja u Bijeloj kući. Kada sam bio predsjednik imali smo mir na Bliskom Istoku kao nikada ranije”, rekao je Trump.

On i drugi republikanci oštro kritikuju odluku administracije Joea Bidena da obustavi slanje određenih isporuka oružja Izraelu, u kontekstu dešavanja u Rafahu.

Senator Lindsay Graham obrazložio je svoju kritiku poređenjem sa Drugim svjetskim ratom: „Kada smo se kao nacija suočili sa uništenjem nakon Pearl Harbora, boreći se sa Nijemcima i Japancima, odlučili samo da zaustavimo rat bombardovanjem Hirošime i Nagasakija nuklearnim oružjem. To je bila ispravna odluka. Dajte Izraelu bombe koje im trebaju da završe rat koji ne mogu priuštiti da izgube i radite sa njima na minimiziranju broja žrtava.”

Iako su neke od pošiljki oružja zaustavljene, nedavni izvještaj State Departmenta Kongresu nije donio zaključak da je Izrael narušio američko i međunarodno pravo tokom korištenja vojne pomoći u ratu protiv Hamasa.

Državni sekretar Antony Blinken odgovorio je na televiziji NBC na pitanje da li Sjedinjene Države izbjegavaju da pozivaju na odgovornost svog saveznika: „Ne, nemamo dvostruke standarde. Odnosimo se prema Izraelu kao jednom od naših najbližih saveznika i partnera, kao što bismo se odnosili prema bilo kojoj drugoj zemlji. A kada budemo mogli donijeti konačne zaključke, uradićemo to. Ali, veoma je teško to učiniti u sred rata.”

Progresivni senator Bernie Sanders, koji se slaže sa Demokratama koje se protive načinu na koji Izrael vodi rat, kaže da Izrael više ne treba da dobija američku vojnu pomoć: „35 hiljada mrtvih Palestinaca, uz 77 hiljada ranjenih. Od toga, dvije trećine su žene i djeca. To nije način na koji vodite rat u civilizovanom društvu, u mjeri u kojoj rat može biti civilizovan.”

Očekuje sa da će predsjednik Biden, koji je do sada uspijevao postići balans između kampanje za reizbor i zvaničnih predsjedničkih dužnosti, ove sedmice imati nove izazove od republikanaca zbog zaustavljanja nekih od transfera vojne opreme Izraelu.

XS
SM
MD
LG