Linkovi

SAD: ISIS ključna tema pete debate predsjedničkih kandidata, Republikanaca


"ISIS su radikalni suniti. Ne mogu biti poraženi samo udarima iz zraka“.

Nacionalna sigurnost i spoljna politika Sjedinjenih Država bile su ključne teme pete televizijske debate predsjedničkih kandidata, Republikanaca, održane sinoć u Las Vegasu. Sasvim razumljivo, jer posljednje ankete pokazuju da je zabrinutost Amerikanaca, nakon terorističkih napada u kalifornijskom San Bernardinu i u Parizu, uveliko porasla i da raste bojazan od novih napada terorista.

Debata je bila dosta dramatična, a Donald Trump, kandidat sa najvećom podrškom potencijalnih birača, bio je prisiljen da se brani zbog njegovog nedavnog poziva, ili prijedloga, da se zabrani ulazak u Sjedinjene Države ne-američkim muslimanima. To je posebno bilo uočljivo u dijalogu Donald Trump - bivši guverner Floride Jeb Bush.

Trump: "Ne govorimo o religiji, govorimo o sigurnosti. Naša zemlja je izvan kontrole."

Bush: "Taj prijedlog će udaljiti muslimanski svijet od nas u vrijeme kada zajednički, muslimani u svijetu i mi, trebamo kreirati strategiju da uništimo ISIS. Donald je sjajan u lansiranju slogana, ali je kao predsjednički kandidat haos i bio bi haos i kao predsjednik."

Njih dvojica bili su oštro suprotstavljeni i kada je u pitanju čvrstina vošenja politike prema Rusiji.

Bush: "Nije nimalo lako biti kandidat za predsjednika."

Trump: "O da, vi ste odlučni i čvrsti, ja to znam."

Bush: "Mi trebamo lidera, a vi nikada nećete biti predsjednik Sjedininjenih država napadajući na vaš način predsjedničku funkciju."

Trump: "Moja podrška je 42 odsto, vaša samo tri. Ja sam puno bolji."

Debata je, ipak, u najvećem dijelu bila fokusirana na to kako poraziti militante Islamske države. Za senatore Teda Cruza i Marca Rubia to je prioritet.

Cruz: „Trebamo koristi zračnu premoć, trebamo naoružati Kurde, trebamo napadati i uništavati militante ISIS-a bilo gdje da su."

Rubio: "ISIS su radikalni suniti. Ne mogu biti poraženi samo udarima iz zraka. To je ključna komponenta, ali ISIS mora biti poražen na tlu, kopnenim snagama."

Za guvernera Ohia Johna Kasicha rat protiv ISIS-a je građenje savezništva:

"Prvo i najvažnije je uništiti ISIS, ali to trebamo postići sa našim arapskim i evropskim saveznicima."

Rand Paul, senator iz Kentucky-a, upozorio je na opasnost ponavljanja ranijih grešaka:

"Dosta je onih, i većina nas ovdje, koji želimo Assadov silazak sa vlasti. Ali tada će doći do haosa i mislim da bi ISIS mogao preuzeti kontrolu nad Sirijom."

Dosta razlika među učesnicima debate bilo je oko načina na koji najbolje zaštititi Sjedinjene Države od novih terorističkih napada.

Guverner New Jerseya Chirs Christie insistirao je na poboljšanju mogućnosti nadzora američkih sigurnosnih struktura i istakao:

"Reći ću ovo..., kao bivši federalni tužitelj, borio sam se uspješno protiv terorista i kada mi, Republikanci, budemo u Bijeloj kući, borićemo se još odlučnije, pobijediti i Amerika će biti sigurna."

Naredna televizijska debata predsjedničkih kandidata, Republikanaca, je sredinom januara, dva, tri tjedna prije primarnih unutar-stranačkih izbora u Iowi.

SAD: ISIS ključna tema pete debate predsjedničkih kandidata; Republikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG