Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati koncentrirani na kritiku ekonomske politike predsjednika Obame


Republikanski predsjednički kandidati koncentrirani na kritiku ekonomske politike predsjednika Obame
Republikanski predsjednički kandidati koncentrirani na kritiku ekonomske politike predsjednika Obame

Politički analitičari kažu da ta strategija ne iznenađuje i mogla bi dovesti do vrlo tijesnih izbora dogodine

Nakon prve veće javne predsjedničke debate republikanci koji se nalaze u utrci za Bijelu kuću jasno su dali do znanja kako namjeravaju predsjedničke izbore sljedeće godine učiniti referendumom o tome kako se predsjednik Obama nosi s ekonomskim problemima u zemlji. Politički analitičari kažu da ta strategija ne iznenađuje i mogla bi dovesti do vrlo tijesnih izbora dogodine.

Sedam republikanskih kandidata koji su sudjelovali u predsjedničkoj debati ovaj tjedan, kao i politički analitičari, općenito su kao uspješne ocijenili nastupe bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya i kongresnice Michele Bachman. Romney je konsolidirao svoje vodstvo u anketama kao glavni republikanski kandidat posljednjih tjedana, a kao svoju prednost navodi to što dolazi iz poslovnog okruženja kad govori o tome kako oživjeti američko gospodarstvo. "Ispravan način za Ameriku da stvara nova radna mjesta jest da drži vladu na svom mjestu i dopusti da privatni sektor i energija i strast Amerikanaca stvore svjetliju budućnost za našu djecu i za nas".

Unatoč vodstva u anketama, Romney je još uvijek sučeljen sa zabrinutošću konzervativaca zbog ranijih umjerenih stavova o pitanjima kao što su pravo na pobačaj, klimatske promjene i reforma sustava zdravstvene zaštite. Michele Bachman službeno se priključila predsjedničkoj utrci tijekom debate u ponedjeljak, a stručnjaci kažu da je ostavila vrlo snažan početni dojam iako je na nacionalnoj razini manje poznata od Romneya.

Ona se posebno obraća dvjema skupinama unutar Republikanske stranke – evangeličkim kršćanima i pristašama tzv. Pokreta čajanke, koji se zalaže za manju saveznu vladu i ukidanje reforme sustava zdravstvene zaštite predsjednika Obame. "Kao predsjednica Sjedinjenih Država neću mirovati dok ne ukinem Obaminu reformu zdravstvene zaštite. To je obećanje. Odnesite u banku i stavite ček na naplatu. Osigurat ću da se to dogodi".

U debati je sudjelovalo još pet drugih kandidata uključujući bivšeg guvernera Minnesote Tima Pawlentyja, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Newta Gingricha, bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma, kongresnika iz Teksasa Rona Paula i poslovnog čovjeka i Georgije Hermana Cainea. Svoju retoričku vatru republikanski aspiranti su koncentrirali na predsjednika Obamu, a ne jedan na drugoga, bar ne zasad, ukazujući na to da namjeravaju u kampanji sljedeće godine kao središnje pitanje postaviti to kako se predsjednik Obama nosi s ekonomskim problemima zemlje.

Nedavne ankete pokazuju da je predsjednikova popularnost opet malo pala, a nakon povećavanja prošli mjesec nakon likvidacije Osame bin Ladena. Politički analitičari kažu da su za to krive loše vijesti na gospodarskom planu, posebice nedavno povećavanje stope neuposlenosti na 9,1 posto. John Fortier radi za Nestranački centar za politiku u Washingtonu. "Međutim, nema bitne promjene u smjeru, četiri loše ekonomske godine, čak i to što je počelo za vrijeme predsjednika Busha loš je znak za sadašnjeg predsjednika".

John Fortier govorio je nedavno u jednom televizijskom programu Glasa Amerike, zajedno s političkim analitičarom Stuartom Rothenbergom. "Mislim da idemo prema pravoj utrci. Pretpostavljam da će ekonomija kakvu imamo danas biti onakva ekonomija kakvu ćemo vidjeti u ljeto i jesen sljedeće godine".

Posljednje ankete pokazuju da se Mitt Romney približio tome da porazi predsjednika Obamu, kad bi se izbori održali danas. Ali sve bi se to moglo izmijeniti nadolazećih mjeseci, kaže stručnjak za ankete sa Sveučilišta Quinnipiac Peter Brown. "Ne znamo kakve će biti okolnosti u jesen 2012. godine. Recite mi kolika će biti cijena benzina. Recite mi kolika će biti stopa neuposlenosti. Hoće li Sjedinjene Države biti angažirane u nekom stranom sukobu s kojim biračko tijelo nije baš sretno? Sve su to nepoznanice koje sad ne možemo znati".

Bivši guverner savezne države Utah Jon Huntsman najavio je svoj ulazak u republikansku predsjedničku utrku za sljedeći tjedan, a bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin još uvijek razmatra hoće li se uključiti ili ne.

XS
SM
MD
LG