Linkovi

Na prvoj republikanskoj javnoj debati kritizirana ekonomska politika predsjednika Obame


Republikanska predsjednička debata, Manchester, New Hampshire, m 13. lipnja 2011.
Republikanska predsjednička debata, Manchester, New Hampshire, m 13. lipnja 2011.

Tijekom debate kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann i službeno objavila da se uključuje u predsjedničku utrku

Sedam republikanaca koji se natječu za nominaciju svoje stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine održalo je svoju prvu javnu debatu. Republikanski aspiranti su kritizirali način na koji se predsjednika Obama nosi s gospodarskim problemima i uglavnom su se usredotočili na to kako bi oni smanjili poreze i srezali veličinu savezne vlade kao način da se ponovno pokrene gospodarstvo.

Debata je održana u mjestu Manchester u saveznoj državi New Hampshire gdje se održavaju prvi tzv. primarni, odnosno stranački, izbori početkom sljedeće godine, devet mjeseci prije predsjedničkih izbora na kojima će biti odlučeno hoće li predsjednik Obama ostati još jedan mandat u Bijeloj kući ili ne. Među potencijalnim kandidatima bio je i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney kojeg se naširoko promatra kao najizglednijeg za osvajanje republikanske nominacije. Međutim, njega mnogi republikanci smatraju odviše umjerenim u stranci koja postaje sve konzervativnija.

Na debati su se čuli pozivi predsjedniku Obami da poništi reformu sustava zdravstvene zaštite. Jedan od poznatijih među jučerašnjim govornicima bio je bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, čijoj utrci za Bijelu kuću je ozbiljno zaprijećeno prošlotjednim masovnim ostavkama među osobljem njegove kampanje i pomoćnicima. Još jedna poznata republikanka Sarah Palin nije još objavila svoje namjere u vezi s kandidaturom, a nije ni sudjelovala u debati u New Hampshireu.

U debati su sudjelovali i bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty i kongresnica iz ove savezne država Michele Bachmann, omiljena kandidatkinja pripadnika Tea Partyja, odnosno Pokreta čajanke. Tijekom debate ona je i službeno objavila da se uključuje u predsjedničku utrku. Ostali kandidati bili su biznismen iz Georgije Herman Cain, kongresnik iz Teksasa Ron Paul i bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum.

XS
SM
MD
LG