Linkovi

Afganistan postaje krupno pitanje među republikanskim predsjedničkim aspirantima


Newt Gingrich, Mitt Romney i Ron Paul
Newt Gingrich, Mitt Romney i Ron Paul

Neki kandidati izgleda da odražavaju raspoloženje javnosti koja je sve umorniji od ovog desetogodišnjeg rata

Među analitičarima američke političke scene gotovo postoji konsenzus da će gospodarska situacija u zemlji biti središnje pitanje predsjedničke kampanje sljedeće godine. Međutim, nedavna javna debata potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata pokazala je da su oni također koncentrirani na vanjsku politiku, posebno na buduću nazočnost američkih postrojbi u Afganistanu.

Nedavna republikanska predsjednička debata imala je drugačiji ton što se tiče rata u Afganistanu u usporedbi s dvije posljednje američke predsjedničke kampanje. Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney zasad je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke sljedeće godine. On je rekao da bi dugotrajna američka predanost ratu u Afganistanu mogla poslužiti kao lekcija upozorenja onima koji bi u budućnosti podržavali nastojanja čiji je cilj 'stvaranje država'.

Mitt Romney: Želim da se ti vojnici vrate kući ne na temelju političkih odluka, na temelju ekonomije, već na temelju uvjeta na terenu - a to trebaju procijeniti general. Mislim da smo također naučili da naši vojnici ne bi trebali biti angažirani i pokušavati pobijediti u ratu za neovisnost neke druge zemlje. Samo Afganistanci mogu steći afganistansku neovisnost od talibana.

U dvije posljednje predsjedničke utrke republikanski kandidati – John McCain 2008. i George W. Bush 2004. naglašavali su potrebu da Sjedinjene Države pobjede talibane u Afganistanu bez obzira koliko to trajalo. Međutim, nekoliko republikanskih kandidata ove godine izgleda da odražava javno mnijenje koje pokazuje da su i republikanci i demokrati sve umorniji od ovog skoro deset godina dugog rata. Jedino se republikanski kongresnik iz Teksasa Ron Paul zalaže za trenutačno povlačenje svih američkih postrojbi iz Afganistana.

Ron Paul: Ne bih čekao na svoje generale. Ja sam vrhovni zapovjednik. Ja donosim odluke. Rekao bih generalima što da čine i doveo bih vojnike kući što prije, a povukao bih ih i iz Iraka. I ne bih započeo rat u Libiji i prestao bih bombardirati Jemen i prestao bih bombardirati Pakistan.

Pokazalo se da je američki angažman u misiji NATO saveza u Libiji nepopularan kod nekoliko republikanskih kandidata koji su sudjelovali u nedavnoj debati, uključujući i kongresnicu iz Minnesote Michele Bachman.

Michele Bachman: Naša politika prema Libiji je ozbiljno manjkava. Sve što trebamo znati jest da je predsjednik prepustio čelništvo u Libiji Francuskoj. To je sve što trebamo znati. Predsjednik ne predvodi kad je u pitanju Libija.

Neki republikanci nisu bili zadovoljni s tonom republikanske debate o američkom angažmanu u Afganistanu. Među njima je i senator iz South Caroline Lindsey Graham, koji se zajedno s Johnom McCainom nalazi u skupini republikanaca koji inzistiraju da Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju pobjediti u Afganistanu bez vremenskih okvira za povlačenje snaga.

Lindsey Graham: Bio sam razočaran da nitko nije artikulirao zašto je važno hoćemo li pobijediti ili izgubiti u Afganistanu. Dakle, nisam čuo nijednog republikanskog predsjedničkog kandidata da je artikulirao stratešku važnost pobjede ili poraza u Afganistanu.

Politički analitičari kažu da je ova promjena među republikanskim kandidatima o Afganistanu jednostavno odraz šire zamorenosti javnosti ovim ratom. Analitičar Stuart Rothenberg nedavno je sudjelovao u jednom televizijskom programu Glasa Amerike.

Stuart Rothenberg: Očigledno postoji sve veće nezadovoljstvo s tempom kojim se postiže napredak u Afganistanu, čak i među republikancima koji ga općenito podržavaju. Ono što je važno, pak, jest da se još jednom pokazalo kako sve ovisi o rezultatu. Odnosno ono što će se dogoditi na terenu u Afganistanu i Iraku između sad i sljedećih izbora.

Još jedan republikanac sa značajnim vanjskopolitičkim iskustvom pridružit će republikanskim kandidatima sljedeći tjedan. Bivši guverner savezne države Utah Jon Huntsman službeno će objaviti svoju kandidaturu u utorak. On je donedavno obnašao dužnost američkog veleposlanika u Kini i kaže da podržava želju većine Amerikanaca za postepenim povlačenjem iz Afganistana što prije.

XS
SM
MD
LG