Linkovi

Reporteri bez granica: Političke vlasti guše slobodu medija u svijetu


Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich se nalazi u ruskom zatvoru.
Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich se nalazi u ruskom zatvoru.

Slobodu medija širom svijeta ugrožavaju političari na vlasti - upravo ona strana koja treba da bude njihov garant, istaknuto je u izvještaju o medijskim slobodama za 2024. godinu nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).

„Zaključak se zasniva na činjenici da je od pet pokazatelja korištenih u formulisanju izvještaja u najvećoj mjeri nazadovao politički indikator - za 7,6 poena”, navedeno je u izvještaju međunarodne nevladine organizacije usredsređene na zaštitu slobode medija.

Precizirano je da državne vlasti ne obezbjeđuju okruženje u kojem bi javnosti bile dostupne pouzdane, nezavisne i raznovrsne vijesti i informacije. U izvještaju se upozorava na zabrinjavajući nedostatak podrške i poštovanja autonomije medija, uz istovremeno povećanje pritisaka države i drugih političkih aktera na njih.

„U godini kada više od polovine svetske populacije izlazi na birališta, RSF upozoravaju da države i drugi politički akteri sve manje štite slobodnu medija - što je neophodan uslov postojanja svakog demokratskog sistema i ostvarivanje političkih sloboda”, navedeno je u izvještaju.

Ta ocjena upotpunjena je činjenicom da su čak i tri prvoplasirane države Indeksa medijskih sloboda doprinijele padu političkog pokazatelja ukupnog stanja.

„Uprkos tome što je zadržala prvu poziciju, Norveška se nalazi među državama u kojoj je zabilježen pad političkog indikatora. U trenutno osmoplasiranoj Irskoj zvaničnici tamošnjeg medijskog servisa bili su mete sudskog zastrašivanja, zbog čega ju je na mjestu drugoplasirane države naslijedila Danska. Iza nje je trećeplasirana Švedska”, navedeno je u izvještaju Reportera bez granica.

Također, precizirano je da su tri posljednjeplasirane države iz prošlogodišnjeg izveštaja Vijetnam, Kina i Sjeverna Koreja, svoje pozicije ustupile Afganistanu, Siriji i Eritreji.

„Posljednje dvije države su zone medijskog bezakonja u kojima je rekordan broj novinara priveden, nestao ili uzet za taoce”, navodi RSF u svom Indeksu medijskih sloboda za 2024.

Ruski mediji u veoma ozbiljnoj situaciji

Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva u ruskom zatvoru.
Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva u ruskom zatvoru.

Rusija je, prema izvještaju o slobodi medija RSF-a, napredovala za dva mjesta i nalazi se na 162. poziciji. Takav trend je u izvještaju obrazložen kao posljedica drastičnijeg nazadovanja drugih država usljed ugrožavana medijskih sloboda u njima.

Rusija se nalazi među najgore kotiranim državama u kojima su mediji u veoma ozbiljnoj situaciji, zajedno sa Kinom, Sjevernom Korejom, Eritrejom, Afganistanom i Sirijom.

„To skreće pažnju na njen globalni učinak, jer se broj novinara označenih kao strani agenti ili nepoželjni povećava, a medijski radnici se proizvoljno pritvaraju”, navedeno je u dijelu izvještaja o Rusiji.

Među pritvorenima je Alsu Kurmasheva, novinarka Radija Slobodna Evropa, koja se u ruskom zatvoru nalazi od oktobra 2023. na osnovu optužbi da se nije prijavila kao strani agent.

Posljednjih godinu i po dana u pritvoru je proveo i novinar Wall Street Journala žurnala Evan Gershkovich, uhapšen u martu 2023, i optužen za navodnu špijunažu.

Neposredno uoči objave izvještaja o slobodi medija - u Rusiji je blokirana internet stranica RSF-a.

Pavol Salaj, predstavnik RSF-a za Evropsku uniju i Balkan, to ne vidi kao slučajnost.

„Reporteri bez granica mnogo čine kako bi pomogli prognanim ruskim novinarima onemogućenim da rade u svojoj zemlji, ali i novinarima u Ukrajini koji izvještavaju o ratu. Preduzimamo konkretne pravne, finansijske i druge mjere da pomognemo ruskim medijima, koji su u većini slučajeva, zabranjeni. Brojni novinari koji su prisiljeni na izgnanstvo označeni su kao strani agenti. Zabrane i kazne postaju sve oštrije. Sada su i Reporteri bez granica postali mete zbog svog angažmana. Međutim, u ovom slučaju primijenili smo isto tehničko rješenje koje služi kao pomoć drugim medijima. I naša stranica je, uprkos ruskoj mjeri, dostupna u Rusiji. Sve to samo jača našu motivaciju da nastavimo sa podrškom pouzdanim novinarima koji izvještavaju o Rusiji, ratu u Ukrajini i borimo se protiv ruske propaganda”, rekao je Salaj za Glas Amerike.

Više od 1.500 ruskih novinara izbjeglo je sa teritorije te zemlje od početka agresije na Ukrajinu - 24. februara 2022, navodi u izvještaju RSF.

SAD - zemlja čija je medijska sfera u problemu

SAD: Medijski izazovi u 2024.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Sjedinjene Države su, prema izvještaju o slobodi medija RSF-a, nazadovale za deset pozicija – sa 45. na 55. mjesto i prešle iz kategorije djelimično zadovoljavajućih među države u kojima je medijska sfera u problematičnoj situaciji.

Salaj ukazuje na znatne podeljenosti u društvu što, kako kaže, utiče i na podjele unutar američke medijske sfere.

„Notirani su brojni politički motivisani napadi na medije i nezavisno novinarstvo. U nekim dijelovima SAD-a novinari su hapšeni u redakcijama u kojima rade. U Americi je prošle godine ubijen jedan novinar. Situacija dosta varira širom američkih država. Jasno je da postoje političke snage - u koje ne spada savezna vlada već drugi subjekti - koje čine sve da podriju nezavisno novinarstvo u Sjedinjenim Državama. Amerika bi trebalo da se ravna sa drugim državama Zapada i da, kao demokratska zemlja, ne dozvoljava da novinari plaćaju životom zbog svog rada“, rekao je Salaj.

XS
SM
MD
LG