Linkovi

Protesti novinara u Banjaluci zbog kriminalizacije klevete


Protest novinara u Banja Luci
Protest novinara u Banja Luci

Novinari su se okupili u utorak ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) gdje su protestvovali zbog najavljene kriminalizacije klevete u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

U znak protesta, novinari su lijepili trake preko usta i lomili olovke.

RS: Novinari protiv klevete
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Protest se održavao pred početak skupštinske rasprave o Nacrtu izmjena krivičnog zakona RS sa propisanim velikim novčanim kaznama za klevetu.

“Mi smo im ovdje ostavilili jasnu poruku, olovke kojima oni neka pišu ukoliko usvoje ovakav zakon. Pisanje vijesti biće nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži”, poručio je ispred okupljenih, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Dodao je da su novinari došli ispred Skupštine RS da apeluju na poslanike da glasaju protiv kriminalizacije klevete, “da glasaju po svojoj savjesti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

“Objavićemo imenom i prezimenom ko je od poslanika stao iza ovakvog zakona”, rekao je Vukelić.

Vladimir Šušak, novinar BHRT-a, kazao je da je oko zakonskih izmjena već “sve rečeno”.

“Težnja svakog društva je da se razvija i napreduje, a mi sa ovim nacrtom zakona idemo korak unazad, što je poraz čitavog društva”, izjavio je Šušak.

Protest novinara, Banja Luka
Protest novinara, Banja Luka

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG