Linkovi

Američka komisija za međunarodnu vjersku slobodu označila 16 zemalja kao one od osobite zabrinutosti


Američka komisija za međunarodnu vjersku slobodu je označila 16 zemalja kao zemlje od osobite zabrinutosti. Ova dvostranačka američka komisija bilježi vjerske slobode širom svijeta, I daje preporuke predsjedniku, državnom sekretaru I kongresu. Novinarka Mariama Diallo objašnjava zašto su neke zemlje na toj listi, uključujući I jednu supersilu.

Po prvi put u 20 godina postojanja, američka komisija za međunarodnu vjersku slobodu je označila rusiju kao zemlju od osobite zabrinutosti zbog povećanja represivne politike za koju navodi da obuhvata kako administrativna zlostavljanja tako I nasumična zatvaranja.

Prva stvar je jasno staviti do znanja ruskoj vladi, direktno, riječima, idealno bi bilo da to uradi sam predsjednik Sjedinjenih država, da imamo ozbiljne zabrinutosti vezano za smjer vjerske slobode. Ne samo pravila, već put kojim se kreće, što je u posljednje vrijeme zabrinjavajuće I imalo je ulogu u našem donošenju odluke, kaže Daniel Mark.

Prošlog mjeseca je ruski vrhovni sud dobio odluku da je vjerska grupa Jehovini svjedoci ekstremistička organizacijea I da sve svoje nekretnine mora predati državi. Govori Robert Warren.

Biti označeni na taj način kao da smo ekstremisti je očigledno zloupotreba zakona o ekstremizmu. Jasno je da Jehovini sjvedoci ne bi trebali biti meta jer ne predstavljaju prijetnju u Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Mi smo aktivni u preko 240 država.

Warren dodaje da se 175 hiljada ljudi identificira sa tom vjerom, I nakon sudske odluke web stranica organizacije je blokirana I nijedna biblija Jehovinih svjedoka se ne može unijeti u zemlju.

Centralno afrička republika je također zemlja od osobite zabrinutosti zbog etničkog čišćenja muslimana I sektaškog nasilja u višegodišnjem sukobu. Ove sedmice je na stotine civila potražilo utočište unutar džamije u gradu Banguassou, u trenucima kontinuiranih napada od strane krčćanskih milicija u kojima su ubijeni civili I pripadnici mirovnih snaga UNa.

Osuđujem takve zločine čija su meta manjine s namjerom podsticanja nasilja, ne samo u Banguassou, već na cijeloj teritoriji.

U Mijanmaru, vladina I društvena diskriminacija muslimansku populaciju Rohingya čini rnjivom, neki su čak I pobjegli iz zemlje. Kršćanima se ograničava javno prakticiranje vjere I primoravaju se da pređu na budizam. Vlada I vojska poriču sve takve optužbe. U Pakistanu je komisija preporučila da se ukinu zakoni o blasfemiji jer na ovaj ili onaj način krše član 18 univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Izvještaj obuhvata 35 zemalja. Kada se radi o vjerskoj slobodi, oni kažu da nova administracija mora poduzeti korake.

Želimo da Trumpova administracija pitanje vjerske slobode učini prioritetom svoje vanjske politike, kaže svećenik Thomas Reese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG