Linkovi

Rekonstruisano lice neandertalke 


Slika prikazuje obnovljenu lobanju i fizičku rekonstrukciju lica i glave, 75.000 godina stare neandertalke, po imenu Shanidar Z, nazvanupo pećini u Iračkom Kurdistanu u kojoj je njena lobanja pronađena 2018. godine, na Univerzitetu u Kembridžu.
Slika prikazuje obnovljenu lobanju i fizičku rekonstrukciju lica i glave, 75.000 godina stare neandertalke, po imenu Shanidar Z, nazvanupo pećini u Iračkom Kurdistanu u kojoj je njena lobanja pronađena 2018. godine, na Univerzitetu u Kembridžu.

Britanski tim arheologa je rekonstruisao lice neandertalke od prije 75.000 godina.

Arheolozi su pažljivo sastavljali lobanju ženske osobe, koju su istraživači nazvali Shanidar Z, prema pećini gdje je pronađena. Imali su zadatak da je sastave od stotina spljoštenih koštanih fragmenata pronađenih unutar pećine Shanidar u iračkom Kurdistanu 2018. godine. Vjeruje se da je njena lobanja bila zgnječena ubrzo nakon smrti, možda od urušavanja stijena.

Sada, uz pomoć skenova površine lobanje i tehnika 3D print tehnologije, arheolozi i umjetnici su dočarali njeno lice, mišiće, kožu i sve ostalo.

3D print je dan na povjerenje nizozemskim umjetnicima Adrieu i Alfonsu Kennisu, koji su poznati po svojoj vještini u stvaranju anatomski vjernih reprezentacija drevnih ljudi iz njihovih koštanih i fosilnih ostataka.

Vjeruje se da je donji dio kostura ove osobe iskopan 1960. godine tokom pionirskih iskopavanja američkog arheologa Ralpha Soleckog, u kojima je pronašao ostatke barem 10 neandertalaca.

Shanidar Z je vjerojatno umrla u srednjim 40-ima, na što ukazuju njeni veoma istrošeni zubi.

Prikaz će se pojaviti u novom dokumentarnom filmu BBC Studiosa za Netflix pod nazivom „Tajne Neandertalaca", koji istražuje ono što znamo o našim davno izgubljenim evolucijskim rođacima, koji su izumrli prije otprilike 40.000 godina.

Ovaj lokalitet je poznat i po kontroverzi vezanoj za pogrebe neandertalaca. Naime, polen raspoređen po jednom od pronađenih kostura naveo je neke istraživače da tvrde kako su ovi neandertalci možda sahranjeni s cvijećem, što sugeriše početak neke duhovnosti kod ove vrste.

No, drugi istraživači smatraju da je vjerojatnije da je polen tu ostao usljed aktivnosti jedne vrste pčela kopajuće pčele, ili možda od cvjetajućih grana koje su bile stavljene na vrh tijela. Naučnici smatraju kako su grane ostavljene kako bi se spriječilo da zvijeri rastrgaju leš.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG