Linkovi

Rekonstruirana francuska vlada, smijenjena četiri ministra


Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuska je dobila rekonstruiranu vladu nakon dvosedmičnih pregovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) je dosadašnjeg državnog sekretara zaduženog za odnose s parlamentom Christophea Castanera (Kristof Kastaner) imenovao za novog ministra unutrašnjih poslova.

Castaner (52) je na čelu Macronove centrističke Republike u pokretu, ali je poslije imenovanja za ministra rekao da podnosi ostavku na tu funkciju.

Na mjestu ministra Castaner zamjenjuje Gerarda Collomba (Žerar Kolomb) koji je podnio ostavku prije dvije sedmice.

U okviru rekonstrukcije vlade, smijenjena su četiri ministra. Ključni članovi vlade su zadržali svoje funkcije.

Na prijedlog premijera, predsjednik republike je imenovao Francka Riestera (Frank Rijester) za ministra kulture i Didiera Guillaumea (Didije Gijom) za ministra poljoprivrede.

Macron je rekonstruirao vladu da bi obnovio tim, ali njen "politički mandat ostaje isti", saopćila je Elizejska palača.

"Ovaj vladin tim će raditi u kontinuitetu politike koju vlada vodi i prema kalendaru reformi u mjesecima koji dolaze", navodi se u saopćenju francuskog predsjedništva.

Sastav rekonstruirane vlade trebalo je biti saopćen u ponedjeljak, ali je odložen zbog poplava koje su pogodile jug Francuske, gde je stradalo 13 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG