Linkovi

SAD: Sponzori izbjeglica zaprepašteni i zbunjeni


Članovi crkvene zajednica Kittamaqundi ,Columbia, Maryland
Članovi crkvene zajednica Kittamaqundi ,Columbia, Maryland

Predsjednik Donald Trump je izjavio da je njegova izvršna naredba kojom se zaustavlja dolazak svih izbjeglica u Sjedinjene države ne 120 dana potrebna kako bi se Amerikanci sačuvali od terorizma. Naredba je predmet i pohvala i kritika. Ali za crkve i druge grupe koje planiraju sponzorirati izbjeglice, rezultat su zaprepaštenje i konfuzija. Naš novinar Jeff Swicord je posjetio članove jedne crkve u Marylandu koja je ovog mjeseca očekivala dolazak jedne afganistanske izbjegličke obitelji.

Svećenica Heather Kirk Davidoff i njena mala kongregacija se još od septembra prošle godine spremaju prihvatiti jednu izbjegličku obitelj. Ta obitelj ima 14-mjesečnog sina koji je rođen u izbjeglištvu, kaže Heather Davidoff.

Oni su nedavno saznali da će prihvatiti jednu afganistansku obitelj sa četvero djece koja je pobjegla iz svoje zemlje. Crkva je tada počela pripremati ovu iznajmljenu kuću, vjerujući da će obitelj stići prije nego Donald Trump poduzme bilo kakvu akciju po pitanju njegovog obećanja da će ograničiti dotok izbjeglica. Ali 27 januara, Trump je potpisao izvršnu naredbu zabranjujući svaki dolazak izbjeglica u Sjedinjene države na 120 dana. Obitelj je trebala stići 8 februara.

Sastali smo se, držali za ruke i plakali i počeli osjećati gubitak koji je onda u petak postao stvarnost, kada je izvršna naredba potpisana, priča Heather Kirk Davidoff.

Trump kaže da je njegova akcija potrebna kako bi se obezbjedila sigurnost Sjedinjenih država.

Uvodimo nove mjere provjere kako bi spriječili ulazak radikalnih islamskih terorista u Sjedinjene države. Ne želimo ih ovdje, i želimo osigurati da ne prihvatamo istu prijetnju protiv koje se bore naši vojnici u inostranstvu, rekao je Trump.

Vijesti o zabrani ulaska izbjeglica su bile devastirajuće za crkvenu kongregaciju Kittamaqundi u Columbiji u Marylandu. Član crkve Don Link je nadošao na ideju da sponzorira izbjegličku obitelj.

Slomilo mi se srce. Kao što je naš pastor rekao, ta obitelj je sada dio naše obitelji, kaže Don Link.

Rebecca Dietz je zadužena za odbor za doček.

Devastirana sam.Ne mogu ni zamisliti kakav je osjećaj biti tako blizu sljedećoj fazi svog dugačkog putovanja, kaže Rebecca Dietz.

Kirk Davidoff je također zabrinuta kakvu poruku ta zabrana šalje ostatku svijeta.

Zaista sam bila posramljena da neko samo sa potezom pera može ustanoviti vrijednost koja se toliko razlikuje od onog za što znam da je istina o našoj zemlji.

Crkva se još uvijek nada da će jednog dana obitelji biti dozvoljeno da uđe u zemlju. Ako ne, članovi crkve Kittamaqundi kažu da će sponzorirati neku drugu izbjegličku obitelj. Za sada, jedino što imaju je prazan stol za ručavanje, vazna puna cvijeća i čestitka koja čeka obitelj koju možda nikada neće upoznati.

XS
SM
MD
LG