Linkovi

Sporni zakon o reformi zdravstva pred Vrhovnim sudom SAD-a


Sudije Vrhovnog suda
Sudije Vrhovnog suda

Odluka sudaca Vrhovnog suda bit će citirana u američkim sudnicama sljedećih 250 godina

U ponedjeljak, 26. ožujka, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država započinje raspravu čiji će ishod imati trajnog učinka na američke zakone i na gotovo svakog Amerikanca i njegovog pristupa zdravstvenoj skrbi. Sud će, tokom tri dana, saslušati argumente o ustavnosti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi – reformi zdravstva izglasanoj u Kongresu prije dvije godine. O čemu se radi, što je na kocki?

Baš kao što je i prije četiri godine, Miles Fawcett je i danas kraj svoje kćerke, da joj se nađe pri ruci i da je pridrži kad zatreba.

Njegova kćerka Serena rodila se s ozbiljnim defektom jetre. Da bi spasio njezin život, otac je donirao dio svoje jetre. Oboje sada imaju, kako se to naziva, postojeće ili zatečeno stanje.

Prema Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi, niti jedno im osiguravajuće društvo ne smije uskratiti osiguranje na temelju tog stanja. Sereninu majku Miru brine što će se dogoditi proglasi li Vrhovni sud Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi neustavnim.

“Teško mi je i zamisliti,” kaze ona, “da osoba koja je toliko propatila, kroz tolikoga toga morala proći, ali uopće ne svojom krivicom, odjednom ostane na cjedilu, bez ičega.”

Steve Fleishman vodi mali biznis za proizvodnju i prodaju peciva. Ne nudi zdravstveno svakome od svojih uposlenika. Ostane li na brojci nižoj od 50, Steve neće vidjeti nikakvih promjena. Ali, zaposli li više ljudi, morat će ponuditi pristupačno zdravstveno osiguranje svojim stalnim uposlenicima ili – platiti kaznu.

U ovoj ekonomiji, kaže Steve Fleishman, nema puno profita na kraju dana. Znači, morao bi povisiti cijene i smanjiti broj uposlenika.

“Ne želim se naći u kategoriji biznisa sa 40-49 uposlenika. U nekom trenutku morat ću smanjiti proizvodnju, a raditi više, samo da se ne bih našao u toj kategoriji i da ne bih morao plaćati zdravstvene beneficije.”

Odvjetnik Tom Goldstein ima pred sobom cijeli snop gušćjih pera za pisanje, po jedno za svaki predmet koji je iznio pred Vrhovni sud. Stvarno je sporno pitanje, kaže on, ima li Kongres ovlasti zahtijevati od svih Amerikanaca da imaju zdravstveno osiguranje, pod prijetnjom kazne.

“Radi se o značajnom uspjehu za predsjednika i pitanju koje pogađa zdravstvenu skrb, a ona je od apsolutno temeljnog značaja za najmanje sto milijuna Amerikanaca.”

S tim na umu i predviđeno je šest sati usmenih argumanata, tokom tri dana. To je, u usporedbi s praksom suda, najduže ročište od vremena 60-ih godina. I s razlogom! Analitičari kažu da će odluka sudaca Vrhovnog suda biti citirana u američkim sudnicama sljedećih 250 godina.

XS
SM
MD
LG