Linkovi

Komisija za referendum u RS: Više od 600.000 glasača


Glasačko mjesto u Doboju
Glasačko mjesto u Doboju

Na referendum u Republici Srpskoj (RS) do 17 sati izašlo 624.190 glasača ili oko 51 posto, rekao je Siniša Karan predsjednik Komisije za provođenje referenduma.

U 19 sati su zatvorena sva glasačka mjesta, a pravo glasa u RS-u imalo je 1.219,399 građana. Incidenata nije bilo.

Iz Komisije su saopćili da je obrađeno blizu 426.000 glasova i da je 99,79 posto glasača posto potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Konačni rezultati biti će poznati sutra, 26. septembra.

Prema podacima Komisije, najveća izlaznost bila je u Donjem Žabaru i Šekovićima, a najmanja u Bosanskom Brodu, Derventi, kao i Vukoslavlju.

Referendum, očekivano, održan je uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) da je 9. januar neustavan, te privremenoj mjeri o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

„Neka hapsi čitav referendum“

Nakon ubacivanja glasačkog listića u sandučić, predsjednik RS Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo da je narod u tom entitetu iskoristio pravo da se opredijeli za referendum.

„Ovdje sam sreo ljude na glasačkim mjestima koji izražavaju radost zbog prilike da mogu da glasaju“, rekao je Dodik.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Međutim, do danas niko nije krivično odgovarao za neizvršenje mnogih odluka Ustavnog suda BiH.

„Moj odgovor je pobjeda na referendumu. Ako neko hoće ovo da hapsi, neka hapsi čitav referendum i neka ga privede u pritvor“, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, premijerka RS, navela je da je zadovoljna time što se referendum uspio organizovati, kao i da je RS pokazala sposobnost iako suočena sa brojnim opstrukcijama.

„Ja sam iskoristila svoje pravo i svoju obavezu prema Republici Srpskoj“, rekla je Cvijanović nakon glasanja.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, izjavio je kako misli da je „svima jasno da će i nakon ovog referenduma, sa njim i bez njega, 9. januar ostati dan koji će Republika Srpska obilježavati, a oni koji ga ne budu htjeli obilježavati treba da dobiju pravo da ga ne obilježavaju“.

Uzaludni pozivi

Sa druge strane, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, rekao je za „Dnevni avaz“ da je održavanje referenduma „eskalacija samovolje predsjednika Dodika“.

„Ustrajavanjem u inatu Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao“, naveo je Izetbegović.

Željko Komšić, poslanik u Parlamentu BiH, pozvao je Tužilaštvo BiH da otvori istragu zbog nepoštivanja aktuelne odluke Ustavnog suda BiH, ali ne samo ove, već i drugih.

Advokatica Vasvija Vidović kazala je da nepoštivanje odluke Ustavnog suda u pogledu privremene mjere koja se tiče zabrane provođenja odluke o raspisivanju referenduma jeste radnja koja ima obilježja krivičnog djela.

Iz Tužilaštva BiH su rekli da mogu postupati tek kada dobiju rješenje Ustavnog suda BiH o neizvršenju odluke.

Neizvršavanjem odluka Ustavnog suda BiH, kako kaže Vidović, stvara se „pravna nesigurnost i maksimalno se slabi država i njene institucije“.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je ranije pozivao vlasti RS-a da se suzdrže od sprovedbe referenduma: “Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske nego o izravnom osporavanju državnog pravosuđa.”

Pozive protiv održavanja referenduma je upućivalo Vijeće za sprovedbu mira, izuzev Rusije, Ambasada Sjedinjenjenih Američkih Država u BiH, kao i drugi.

XS
SM
MD
LG