Linkovi

Reeker: Neki EU lideri imaju pogled na Balkan iz 19. vijeka


Philip Reeker
Philip Reeker

Američki diplomata Philip Reeker kritikovao je stav nekih lidera Evropske unije nakon što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu uspjele dobiti datum za početak pregovora sa Unijom.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da neki čelnici EU imaju "pogled na Zapadni Balkan iz 19. vijeka".

Reeker, inače pomoćnik američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja, izjavio je da su Sjedinjene Države razočarane odlukom evropskih lidera o Skoplju i Tirani.

On je u intervjuu rekao da je evropska perspektiva ovih zemalja koje žele biti dio Unije ključna komponenta američke vanjske politike.

"Očito je da nismo članovi Evropske unije, ali podržavamo taj ideal, programe pomoći, naša diplomatija podržava napore za provođenje reformi koje su ove države poduzele. Mislimo da je to u najboljem interesu država, regiona i Evrope i razočaravajuće je vidjeti određene lidere koji na Balkan imaju pogled iz 19. vijeka", rekao je Reeker u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG