Linkovi

Suđenje za ubistvo Kašogija "lakrdija i antiteza pravdi"


Članovi Komiteta za zaštitu novinara ispred ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu, 2. oktobra 2019. obeležavaju godinu dana od ubistva Džamala Kašogija
Članovi Komiteta za zaštitu novinara ispred ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu, 2. oktobra 2019. obeležavaju godinu dana od ubistva Džamala Kašogija

Saudijska Arabija osudila je petoro ljudi na smrt i još troje na zatvorsku kaznu od ukupno 24 godine zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u oktobru 2018. u Istanbulu. Suđenje se odvijalo u tajnosti, a oslobađanje visokih saudijskih zvaničnika nije doprinijelo zadovoljenju pravde zbog ubistva kolumniste Vašington posta.

Zamjenik saudijskog tužioca objavio je da je završeno suđenje jedanaestorici optuženih za umešanost u ubistvo novinara Džamala Kašogija. Rekao je da ubistvo nije bilo s predumišljajem i da se desilo u trenutku. Ova izjava je u skladu ranijim porukama Saudijske Arabije koja tvrdi da nije bilo kovanja zavjere da se ubije Kašogi u konzulatu u Istanbulu.

“Ne zadovoljava pravdu koju želimo za Kašogija, niti ispunjava naš zahtjev da se kazne odgovorni za ubistvo, među kojima su i najviši zvaničnici saudijske vlade”, ističe Šerif Mansur iz Komiteta za zaštitu novinara.

Malobrojne diplomate, uglavnom iz Turske, kao i članovi Kašogijeve porodice, mogli su da prisustvuju suđenju u Rijadu, dok je nezavisnim medijima pristup bio zabranjen.

Strane diplomate su se obavezale na šutnju, pa je malo učinjeno na tome da suđenje bude transparnetnije i odgovornije. Kašogi je bio glasni kritičar saudijske kraljevske porodice. Detalji o njegovoj smrti, koje su prikupile turske bezbjednosne službe, dovode u vezu one koji su počinili ubistvo i saudijskog prestolonasljednika Mohemeda bin Salmana, koji negira umiješanost u ubistvo.

Jedan od optuženih je bivši bliski saradnik saudijskog kraljevskog suda Saud al Kahtani. Vjeruje se da je on bio inspirator Kašogijevog ubistva. Na kraju je oslobođen svih optužbi.

Istragu je vodio glavni tužilac, koji je potom optužen, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza”, rekao je zamjenik saudijskog tužioca Šalan al Šalan.

Specijalni izaslanik UN Agnes Kalmar napravila je izvještaj o Kašogijevom slučaju u kojem je opisala suđenje kao “lakdriju” i “antitezu pravdi”.

Ona je na Tviteru kritikovala “političku represiju, korupciju i zloupotrebu položaja” u Saudijskoj Arabiji kao i “saučesništvo međunarodne zajednice” u nekažnjavanju za ubistvo novinara.

Posmrtni ostaci Kašogija nikada nisu pronađeni. SAD su uvele sankcije za 17 državljana Saudijske Arabije osumnjičnih za ubistvo. Predsjednik Donald Tramp osudio je ubistvo, ali je stao uz prestolonasljednika i branio svoje veze sa Saudijskom Arabijom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG