Linkovi

Saudijska Arabija: Pet ljudi osuđeno na smrt zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija


FILE - A Turkish police officer walks past a picture of slain Saudi journalist Jamal Khashoggi prior to a ceremony, near the Saudi Arabia consulate in Istanbul, marking the one-year anniversary of his death, Oct. 2, 2019.
FILE - A Turkish police officer walks past a picture of slain Saudi journalist Jamal Khashoggi prior to a ceremony, near the Saudi Arabia consulate in Istanbul, marking the one-year anniversary of his death, Oct. 2, 2019.

RIYADH - Pet osoba osuđeno je na smrt zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija, ali su dvije ključne osobe oslobođene, izjavio je u ponedjeljak javni tužilac Saudijske Arabije.

Khashoggi, saradnik Washington Post-a, ubijen je u oktobru prošle godine u akciji u Rijadu nazvanoj "lopovska" operacija, uvlačeći kraljevstvo u jednu od svojih najgorih diplomatskih kriza i narušavajući ugled prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

59-godišnji saudijski kritičar zadavljen je a njegovo tijelo raskomadao 15-godišnji saudijski odred unutar konzulata u Istanbulu, tvrde turski zvaničnici. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

"Otkrili smo da Khashoggijevo ubistvo nije planirano", rekao je zamjenik saudijskog generalnog tužioca Shalaan al-Shalaan na konferenciji za novinare.

Saudijski tužioci rekli su da je zamjenik šefa obavještajne službe Ahmed al-Assiri nadzirao Khashoggijevo ubojstvo i da ga je savjetovao medijski direktor kraljevskog suda Saud al-Qahtani.

Međutim, Qahtani je bio pod istragom, ali nije optužen "zbog nedovoljnih dokaza", a Assiri je istražen i optužen, ali je na kraju oslobođen po istim osnovama, navodi se u izjavi tužitelja.

Obojica pomoćnika bili su dio uskog zatvorenog kruga princa Mohammeda i formalno su otpušteni zbog ubistva, ali na pretresima se pojavio samo Assiri, navode zapadni izvori.

Qahtani, koji je vodio žestoke kampanje društvenih medija protiv kritičara kraljevstva i bio viđen kao veza sa prestolonasljednikom, nije se javno pojavio od ubistva i mjesto gdje se nalazi je predmet nagađanja.

Maher Mutreb, obavještajni operativac koji je često putovao s prijestolonasljednikom na strane turneje, forenzički stručnjak Salah al-Tubaigy i Fahad al-Balawi, pripadnik saudijske kraljevske garde, našli su se među 11 optuženih na suđenju, kazali su izvori AFP-u.

Nejasno je jesu li oni među osuđenima na smrt.

Izvori su rekli da su se mnogi optuženi branili na sudu rekavši da su izvršavali Assirijeve naredbe, opisujući ga kao "vođu" operacije.

Prema izjavi tužitelja, od 11 neimenovanih osoba optuženih za slučaj, pet ih je osuđeno na smrt, tri lica su osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, dok su ostali oslobođeni.

Sud u Rijadu, koji je raspravljao o tom slučaju, održao je ukupno devet zasjedanja kojima su prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice kao i Khashoggijeva porodica, saopćeno je.

Ubojstvo Khashoggija protreslo je svijet u vrijeme kada su Saudijska Arabija i njen de facto lider, princ Mohammed, gurali agresivnu kampanju za odnose s javnošću kako bi ultrakonzervativno kraljevstvo predstavili modernom državom.

Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava pozvale su na neovisnu istragu ubistva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG