Linkovi

Razvoj novih terapija raka: terapije virusima i imunoterapije


Ilustracija
Ilustracija

Naučnici iz Arizone i Teksasa razvijaju terapije raka u kojima virusi, bezopasni po ljude, a unijeti u ojačane ćelije imunološkog sistema, razlažu maligne ćelije.

Svaki napredak u terapiji raka je vrijedan pažnje. U istraživanju iz 2022. objavljenom u Cancer Cell naučnika iz Arizone i Teksasa, zapaženo je kako veliki potencijal u liječenju raka ima kombinacija dvije metode detekcije i uništavanja ćelija raka.

Ćelijski „vojnici“: istrenirani T-limfociti „naoružani“ virusom koji uništava maligne ćelije

Pristup uključuje kombinaciju zasebnih metoda od kojih je svaka pokazala značajan uspjeh protiv nekih vrsta raka. CAR-T, jedna od novih imunoloških metoda liječenja raka podrazumijeva jačanje odbrambenih ćelija samog pacijenta zvanih T-limfociti, da postanu bolje u detekciji i uništavanju malignih ćelija.

CAR-T ćelije su doslovno „ojačane“, „istrenirane“ kao neka vrsta ćelijskih „vojnika“ da bolje uništavaju ćelije raka.

S druge strane, metoda zvana onkolitička viroterapija koristi viruse koji se bore protiv raka i zapravo razgrađuju njegove ćelije. Ova metoda može može djelovati zajedno s nekim s postojećim tehnikama imunoterapija, kakva je CAR-T, jačajući imunološki kapacitet za efikasno ciljanje i uništavanje stanica raka.

Onkolitički virusi (doslovno značenje: „virusi koji razlažu tumore“) predstavljaju novi put u liječenju raka. Takvi virusi imaju sposobnost da uništavaju ćelije raka dok zdrave ćelije ostavljaju neozlijeđenima, kao i da pojačavaju sposobnost imunološkog sistema da prepozna i uništi maligne ćelije. Virus u T-ćelijama djeluje kao dodatna vrsta „naoružanja“ u borbi protiv ćelija raka.

Virus opasan za zečeve i ćelije raka

Jedan takav virus, poznat kao miksoma (myxoma), fokus je trenutnog istraživanja. Studija pokazuje da upotreba T-ćelija zaraženih virusom miksoma može potaknuti smrt ćelija raka.

Pri tome, kako objašnjava dr. Grant McFadden s Arizona State Universitty (ASU), ovaj virus ne uništava zdrave ćelije, nego samo ćelije raka.

Grant McFadden
Grant McFadden

„Miksoma je virus koji je bezopasan za ljude. Međutim, smrtonosan je za evropske zečeve i maligne ćelije. Koristio se za kontrolu populacije evropskih zečeva, posebno u Australiji. Međutim, otkrili smo da ćelije raka imaju neka svojstva koja ih čine osjetljivim na ovaj virus“, kazao je McFadden.

Ono što je zanimljivo jesta da ovaj virus djeluje na niz različitih tipova malignih ćelija, i to podjednako na tumore čvrstih i tečnih tkiva kakva je krv.

„Na rubu smo otkrivanja novih aspekata virusa miksoma i onkolitičke viroterapije,” kazao dr. Masmudur Rahman, koji radi kao istraživač u timu dr. Granta McFaddena pri ASU. On je dodao kako ova otkrića otvaraju vrata testiranju virusa koji ubijaju rak uz dodatne imunoterapije raka.

Usput otkriven i novi tip ćelijske smrti

Yong Lu
Yong Lu

Kombinacija ojačanih imunoloških ćelija s miksoma virusom izaziva smrt malignih ćelija. Međutim, u istraživanju koje su zajedno proveli Grant McFadden, Masmudur Rahman te Yong Lu s Houston Methodist Research Institute/Weill Cornell Medicine i Ningbo Zheng, otkriven je potpuno novi tip ćelijske smrti, zvani autoza.

„Čini se da T-ćelije ojačane metodom CAR-T i inficirane miksoma virusom mogu inducirati staničnu autozu bez izravnog kontakta s tumorskim stanicama. Proces autoze prije nikada nije bio povezan niti sa jednim mehanizmom na koji T-ćelije ubijaju“, kazao je u emailu dr. Yong Lu.

„Ovaj rad potvrđuje golemi potencijal kombinovanja viroterapije sa imunoterapijom u liječenju trenutno teško izlječivih karcinoma,” istakao je za kraj Grant McFadden.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG