Linkovi

Razgovor Putina i Xija: Produbljujemo veze


Video sastanak kineskog i ruskog predsjednika
Video sastanak kineskog i ruskog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping obećali su u petak da će produbiti svoju bilateralnu suradnju u kontekstu 10-mjesečnog rata Moskve u Ukrajini, koja je prebrodila još jednu noć bespilotnih letjelica i raketnih.

Putin i Xi nisu izravno spomenuli Ukrajinu u svojim uvodnim obraćanjima putem videokonferencije, koje su javno emitirane, prije nego što su otišli u privatne razgovore.

No pozdravili su jačanje veza između Moskve i Pekinga usred onoga što su nazvali "geopolitičkim napetostima" i "teškom međunarodnom situacijom", a Putin je izrazio želju za proširenjem vojne suradnje.

"Uoči sve većih geopolitičkih napetosti, značaj rusko-kineskog strateškog partnerstva raste kao stabilizirajući faktor", rekao je Putin, čiju je invaziju na susjednu zemlju zaustavio žestok ukrajinski otpor i zapadna vojna pomoć.

Ruski čelnik, rekao je kako, očekuje da Xi posjeti Moskvu na proljeće. Takvo će putovanje "cijelom svijetu pokazati snagu rusko-kineskih veza u ključnim pitanjima, postat će glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima", rekao je.

Putin je rekao da vojna suradnja ima "posebno mjesto" u odnosima između njihovih zemalja. Rekao je da Kremlj namjerava "ojačati suradnju između oružanih snaga Rusije i Kine".

Xi je pak preko prevoditelja rekao da iako "suočen s teškom i nimalo jednostavnom međunarodnom situacijom", Peking je spreman "pojačati stratešku suradnju s Rusijom, da jedni drugima pruže mogućnosti razvoja, da budu globalni partneri za dobrobit naroda dviju zemalja i u interesu stabilnosti diljem svijeta."

"Xi Jinping je naglasio da je Kina primijetila da Rusija nikada nije odbila riješiti sukob diplomatskim pregovorima, za što (Kina) izražava svoju zahvalnost", izvijestila je kineska državna televizija.

Veze između Moskve i Pekinga ojačale su otkako je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. veljače. Samo prošli tjedan Moskva i Peking održali su zajedničke pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru. Putin i Xi također su razgovarali videovezom prošlog prosinca.

Kina, koja je obećala "bezgranično" prijateljstvo s Rusijom, oštro je odbila kritizirati postupke Moskve u Ukrajini, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Kremlja, te je osudila kaznene sankcije nametnute Rusiji.

Rusija je zauzvrat snažno poduprla Kinu usred napetosti sa SAD-om oko Tajvana.

I Rusija i Kina suočavaju se s domaćim poteškoćama. Putin pokušava zadržati domaću podršku ratu koji je trajao dulje nego što se očekivalo, dok je val slučajeva COVID-19 preplavio bolnice u Kini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG