Linkovi

Razgovarali Blinken i Lavrov


Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (Foto: Rojters)
Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (Foto: Rojters)

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov održali su telefonski razgovor, prvi poslije 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu.

Razgovor su potvrdile obje strane.

Blinken je rekao da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao u vezi sa oslobađanjem dvoje američkih državljana koji su zatočeni u Rusiji.

"Pričao sam sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom. Insistirao sam da Kremlj prihvati prijedlog za oslobađanje Paula Whelana i Brittney Griner", rekao je Blinken ne iznoseći više detalja.

Blinken nije precizno odgovorio na pitanje u kolikoj mjeri je uveren da bi Griner i Whelan mogli biti oslobođeni nakon razgovora sa ruskim šefom diplomatije.

"Govorio sam upravo o onome što sam i najavio - o našoj ponudi. Neću prenositi njegov odgovor", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar prenio je da je u razgovoru sa Lavrovom govorio i o proširenju ruskih ratnih ciljeva u Ukrajinu, odnosno osvajanju što većeg dijela teritorije te zemlje, napomenuvši da to neće biti prihvaćeno.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tema razgovora dvojice zvaničnika, osim razmjene zarobljenika, bila i Ukrajina.

Lavrov je, kako je navedeno, pozvao Blinkena da se u vezi sa razmjenom zarobljenika vrati režimu takozvane tihe diplomatije - bez spekulacija i nametanja.

U saopštenju je navedeno da je Lavrov poručio da će biti ostvareni svi ciljevi takozvane specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Također, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ukazalo je da je bilo riječi i o bilateralnim odnosima dvije strane kojima je, kako je naznačeno, potrebna hitna normalizacija.

Uoči razgovora

Blinken je u srijedu rekao da je Washington dao "značajnu ponudu" za oslobađanje američke košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Wehlana, oboje zatočenih u Rusiji.

Izvor je rekao da jeWashington voljan da razmijeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, zatvorenog u Sjedinjenim Državama, kao dio takvog sporazuma.

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Porodice američkih zatvorenika vrše sve veći pritisak na predsjednika Joea Bidena, posljednji put u slučaju dvostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje Griner, koja je uhapšena pod optužbom za posjedovanje drogu na moskovskom aerodromu 17. februara.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmjeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

Rekao je da njegovo ministarstvo nije bilo uključeno u to, ali da će "ipak saslušati šta on (Blinken) ima da kaže".

XS
SM
MD
LG