Linkovi

Ratko Mladić bit će suočen sa presudom 22. novembra


Ratko Mladić u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, 3. juni 2011.
Ratko Mladić u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, 3. juni 2011.

Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Haški sud će prvostepenu presudu izreći 22. novembra.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva koji je u šest općina, prema optužnici, imao karakter genocida, terorisanje građana Sarajeva za vrijeme opsade, te za druge zločine.

U završnom izlaganju Haško tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za Mladića. „Vrijeme je došlo da general Mladić da bude odgovoran za zločine protiv svake svoje žrtve i zajednice koju je uništio”, kazao je tužilac Alan Tieger.

Naveo je da bi uvreda za žrtve i pravdu bila ako bi se Mladiću izrekla bilo koja kazna osim doživotnog zatvora.

Sa druge strane, Mladićevi branioci su kazali da presuda treba biti oslobađajuća, jer navode iz optužnice Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje.

„Tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost generala Mladića”, rekao je branilac Dragan Ivetić u posljednjem obraćanju prije izricanja presude.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što se više godina skrivao. Uhapšen je maju 2011. godine u selu Lazarevo nedaleko od Zrenjanina (Srbija).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG